Primăria Craiova continuă, pe bani proprii, cartierul de locuinţe

0
131

Primăria Craiova va construi singură, cu bani de la bugetul local, primele locuinţe din cartierul început de chinezi pe strada „Caracal”. Apartamentele însă vor fi puţine la număr şi vor fi puse la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale, în contul terenului pe care l-a cedat pentru realizarea proiectului imobiliar.

Anunţul a fost făcut de primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Miercuri, în conferinţa de presă săptămânală, edilul-şef a declarat că s-a conturat o soluţie în privinţa cartierul chinezesc, şi anume de a bugeta, pentru anul viitor, suma necesară construirii măcar a celor 250 de locuinţe ce trebuie predate Ministerului Apărării Naţionale. „După ultima întâlnire cu comisia care a analizat situaţia cartierului chinezesc s-a creionat varianta de a bugeta pe anul 2018 realizarea primelor locuinţe de către Primăria Craiova, pe Legea 114 (n.r. – Legea nr. 114/1996 a locuinţei) care permite realizarea de locuinţe de către o autoritate publică, însă în anumite condiţii. Prin urmare, nu va mai fi acea listă de înscriere liberă, ci vor fi condiţii conform legii. Asta e modalitatea cea mai clară de a porni primele blocuri – cele mai avansate, de către noi, bineînţeles şi din cauza urgenţei cu care trebuie să finalizăm cele 250 de apartamente pentru Armată”, a afirmat primarul Mihail Genoiu.

Se aşteaptă noua listă cu solicitanţii MApN

Potrivit autorităţilor locale, urmează să aibă loc o întâlnire între reprezentanţii Primăriei Craiova şi cei ai MApN, în cadrul căreia se va discuta pe marginea listei lor de solicitanţi. În funcţie de cerinţele cu care va veni ministerul, autorităţile spun că îşi vor alcătui apoi planul de şantier. „O să avem o discuţie şi cu Ministerul Apărării, în privinţa reactualizării listei lor. În funcţie de aceasta, urmează să demarăm procedura, care va fi transparentă”, a mai spus primarul Mihail Genoiu. Întrebat care va fi valoarea pe care Primăria Craiova o va prinde în bugetul pe 2018, edilul-şef  a precizat că nu se ştie deocamdată, deoarece se lucrează încă la calcule. Dar că, în funcţie şi de numărul de solicitări de locuinţe transmis de MApN, se va merge fie pe finalizarea unui cvartal de trei blocuri, fie pe finalizarea blocului de la stradă, care este cel mai avansat dintre toate imobilele care au fost începute până acum.

Locuinţe ar trebui să fie gata până în ianuarie 2020

Reamintim că Primăria Craiova a preluat de la Armată un teren de 6,7 hectare pentru construirea unui cartier de 1.800 de locuinţe. În decembrie 2013, printr-o hotărâre de Guvern (nr. 1052/2013), semnată de premierul Victor Ponta şi ministrul Apărării de atunci, Mircea Duşa, terenul a trecut din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Craiova şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Craiova. S-au impus şi două condiţii: ca terenul să fie folosit numai pentru construcţia de locuinţe şi să se realizeze în 6 ani (art.2, alin. 2); respectiv ca ministerul să primească 250 de locuinţe „în vederea cumpărării de către personalul Ministerului Apărării Naţionale, în condiţiile legii, în termen de maximum 3 ani de la data preluării acestuia”. Cea de-a doua condiţie a expirat între timp, termenul fiind prelungit cu încă trei ani – locuinţele urmând să fie puse la dispoziţia MApN până în ianuarie 2020. Situaţia se complică şi mai mult întrucât, dacă expiră şi acest termen, nu se mai poate face nici o prelungire şi terenul se întoarce la MApN.