Ştiinţa îşi redobândeşte specificul, de echipă universitară

0
617

craiovaÎn Sala Albastră a Universităţii din Craiova s-a semnat parteneriatul între clubul de fotbal din Bănie şi instituţia de învăţământ superior, eveniment catalogat ca „o revenire la origini a Ştiinţei”

Reînfiinţată în 2013 din asocierea dintre municipalitate, Clubul Sportiv şi câţiva acţionari, echipa de fotbal CS Universitatea Craiova are de acum alături, oficial, şi instituţia sub a cărei egidă a luat naştere în 1948 şi al cărui nume avea să-l poarte, Universitatea din Craiova. În Sala Albastră a Universităţii s-a semnat parteneriatul între  clubul craiovean şi instituţia de învăţământ superior, eveniment catalogat de cei prezenţi ca o revenire la origini a Ştiinţei. În deschidere a răsunat imnul academic „Gaudeamus igitur”, iar motto-ul evenimentului a fost: „Continuăm o tradiţie universitară de succes”.

Prin acest act, colaborarea dintre cele două entităţi-simbol ale Băniei va reintra pe făgaşul normalităţii. Universitatea Craiova, singurul club care poate purta această denumire potrivit protocolului, va asigura internshipuri pentru studenţi atât în zona sportivă, cât şi în departamentul economic, de comunicare, juridic, IT, adică la toate nivelurile care trebuie să edifice o instituţie. Clubul de fotbal pune la dispoziţia studenţilor infrastructura sportivă şi personalul calificat. Totodată, cele două instituţii vor demara proiecte comune în beneficiul studenţilor şi al tuturor celor implicaţi în fenomenul fotbalistic.parteneriat

Au participat la acţiune sportivi, antrenori şi conducători care fac parte din istoria Ştiinţei, în frunte cu componenţii Craiovei Maxima, evenimentul fiind onorat şi de soţia regretatului Corneliu Andrei Stroe, preşedintele de legendă al Universităţii. Protocolul a fost semnat din partea cealor două entităţi de profesorul universitar doctor Cezar Spânu – rectorul Universităţii din Craiova, şi de managerul general al clubului din Bănie, Marcel Popescu. Cei doi au ţinut discursuri despre însemnătatea acestei asocieri, evocând momente glorioase din istoria echipei de fotbal,  aflată decenii la rând sub „patronajul” Universităţii din Craiova. Au fost prezenţi şi jucătorii de la prima echipă a Ştiinţei, cât şi cei de la „satelit” şi juniori ai clubului. Totodată, oameni de sport şi cultură din Cetatea Băniei au venit în Sala Albastră pentru a fi martori ai evenimentului în urma căruia Universitatea Craiova îşi recapătă oficial specificul de echipă studenţească. De-a lungul istoriei sale, echipa-fanion a Olteniei s-a numit, în ordine cronologică: UNSR Craiova, CSU Craiova, Ştiinţa Craiova şi Universitatea Craiova.

„Nicio altă echipă de fotbal nu mai poate purta numele Universitatea Craiova”

Evenimentul a fost marcat şi prin lansarea unei serii de eşarfe personalizate cu sigla Universităţii din Craiova şi cea a Clubului Sportiv Universitatea Craiova. La final, cei prezenţi au participat la o fotografie de grup chiar pe scările edificiului din centrul Băniei.

„După 1992, patronii care au condus echipa de fotbal nu au avut acordul Universităţii din Craiova de a purta numele instituţiei. Acum există un acord oficial în acest sens, deşi încă din 2013 echipa de fotbal a avut girul Clubului Sportiv, care funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei. Acum putem spune cu tărie că echipa care ne reprezintă în Liga I se numeşte Universitatea Craiova şi nicio altă echipă de fotbal nu poate purta acest nume” a declarat Pavel Badea, directorul Clubului Sportiv de drept public Universitatea Craiova.poza

„În urmă cu doi ani, când eram la club, am avut iniţiativa acestui parteneriat, este ceva normal ca echipa de fotbal să fie asociată cu Universitatea din Craiova. Au fost perioade tulburi în fotbalul craiovean, care, din fericire, au luat sfârşit. Şi de la Bucureşti se vede bine parcursul Ştiinţei, sunt alături de echipă şi doresc din suflet ca pe noul stadion să vedem băieţii în cupele europene” a declarat componentul Craiovei Maxima, Gheorghiţă Geolgău, cel care îndeplineşte acum funcţia de şef al departamentului de scouting din cadrul FRF.  „Este o asociere firească, onorantă, care ne obligă la o conduită aparte şi la performanţă” a spus Alex Băluţă, mijlocaşul Ştiinţei.