Solidaritate cu victimele de la Clubul Colectiv / La Craiova, într-o singură zi, numărul donatorilor de sânge s-a triplat

0
340

Drama prin care trec victimele incendiului de la clubul bucureştean Colectiv nu i-a lăsat indiferenţi pe craioveni. Peste o sută de persoane au venit, ieri dimineaţă, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, să doneze sânge pentru răniţii care se zbat între viaţă şi moarte în spitalele bucureştene.  Tinerii s-au mobilizat şi, în doar câteva ore, numărul donatorilor s-a triplat faţă de o zi obişnuită. Şi este doar începutul, promit cei care au ţinut să-şi arate astfel solidaritatea. În zilele următoare şi mai mulţi colegi de liceu, facultate sau serviciu vor veni să ajute aşa cum pot, donând sânge.  

Sala de aşteptare a Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova, luni dimineaţa… Zeci de persoane stau la rând, într-o linişte neobişnuită, să doneze sânge pentru cei care au acum nevoie de ajutor. S-au organizat pe reţelele de socializare sau, pur şi simplu, după ce au văzut la TV drama atâtor tineri aflaţi acum în secţiile de terapie intensivă. Georgiana este elevă în clasa a XII-a şi a hotărât să ajute cumva, chiar dacă nu-i cunoaştea pe niciunul dintre răniţi. „Puteam să fiu şi eu acolo. Mare păcat de ce s-a întâmplat. Au murit foarte multe persoane, mulţi tineri. Tot ce ne mai rămâne este să-i ajutăm pe cei care au supravieţuit”. Printre donatorii de sânge care s-au prezentat, ieri, la CRTS Craiova se numără şi Sorin Măceluică, unul dintre cei care duminică seara au făcut apel la solidaritate pe reţelele de socializare. „Anunţul a fost făcut ieri seară (n.r. –duminică seară). Poate a fost un pic cam din scurt, dar cu siguranţă în zilele următoare vor veni mai mulţi. Este vorba de un gest umanitar. Am vorbit şi cu cluburile moto din oraş”.

Campanie pentru donarea de sânge până pe 13 noiembrie

Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Craiova a hotărât ca până pe 13 noiembrie, de luni până vineri, între orele 7.30-14.00, să organizeze o campanie de donare de sânge.  Astfel, craiovenii care vor să participe la această campanie umanitară sunt aşteptaţi la sediul CRTS, aflat în imediata apropiere a Policlinicii Spitalului Judeţean. În plus, echipe mobile se vor deplasa, zilele acestea, la instituţiile din oraş care au anunţat că vor să doneze sânge. Printre acestea Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, unitatea militară de pe strada „Vasile Alecsandri” sau studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.

„Suntem impresionaţi de numărul mare al oamenilor care au venit să doneze sânge. Practic s-a triplat numărul celor care au trecut pragul Centrului. Mulţi au venit pentru victimele incendiului din Capitală însă sunt şi aparţinători ai pacienţilor internaţi la Spitalul Judeţean. În general, există un deficit de sânge pentru că, de multe ori, cererea este mai mare decât ceea ce putem oferi. Zece spitale din judeţ primesc produse sanguine de la noi”, a precizat Mirela Dodocioiu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova.

Cum se poate dona sânge

La dispoziţia donatorilor sunt cadre medicale specialiste în domeniu ce respectă cu stricteţe normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare. Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii ce vor beneficia de produsele prelevate, se efectuează şi o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie. Din cantitatea de sânge recoltată se vor face preparate din sânge necesare pentru intervenţiile chirurgicale, aşa cum ar fi masa eritrocitară, plasma congelată sau concentratul trombocitar.

În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate. Înainte de toate, pentru a dona sânge craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta peste 18 ani. Totodată, donatorii trebuie să aibă asupra lor buletinul sau cartea de identitate, să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare.