O lege care poate extinde programul „Fiecare copil la grădiniţă”

0
403

La sfârşitul lunii octombrie, a intrat în vigoare Legea privind stimularea în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Actul normativ se bazează pe un Proiect-Pilot, susţinut în ultimii cinci ani, împreună cu Asociaţia OvidiuRo, în 43 de comunităţi din România, trei judeţe făcând parte din programul iniţial – Dîmboviţa, Braşov şi Dolj. Noile relglementări deschid porţile şi ajutorării tuturor preşcolarilor din mediul rural, mâine, la Consiliul Judeţean Dolj având loc o întâlnire între reprezentanţii CJ Dolj, ai ISJ Dolj şi ai „OvidiuRo”, pentru a se stabili căile de urmat.

 În 2011, a fost demarat Programul „Fiecare copil la grădiniţă”, prin parteneriatul semnat între Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice  şi Asociaţia „OvidiuRo”. Trei judeţe au fost alese pentru a face parte din proiect, Doljul fiind unul dintre ele. Era vorba de atragerea copiilor în învăţământul preşcolar, prin acordarea unor tichete valorice lunare în valoare de 150 de lei, dar cu respectarea unor condiţii minimale: venit lunar /membru de familie de maximum 150 de lei; obligativitatea părinţilor de a veni la şcoală o dată pe lună, în cazul absenţei tichetele urmând să fie acordate în luna următoare; maximum două absenţe nemotivate lunare ale copiilor, în cazul depăşirii pierzându-se ajutorul; părinţii sau tutorii să participe , de cinci ori pe an, ca jutor de profesor (educator), etc. Iniţiativa a avut succes, iar, de la sfârşitul lunii octombrie, a devenit lege, dând posibilitatea extinderii şi la ceilalţi copii, care nu provin din familii defavorizate.

Până în prezent, succes deplin

În judeţul Dolj, beneficiile au fost remarcabile. „Am început, în 2011, cu două comunităţi cuprinse în proiect – Amărăştii de Sus şi Podari. În 2014, la acestea s-au adăugat comunele Maglavit, Cetate, Valea Stanciului şi Calopăr, cu unumăr de 230 de preşcolari, care s-au adăugat celor 170 de beneficiari anteriori. Au aplicat şi alte 12 localităţi doljene, dar, din diverse motive, nu au îndeplinit cerinţele legale. Au fost, în judeţ, comunităţi unde, în urma unor Hotărâri ale Consiliilor Locale, au fost acordate ajutoare, constând în îmbrăcăminte şi încălţămite pentru copii, iar, la începutul acestui an şcolar, micuţii au primit rechizite şcolare, din partea „Carrefour”. Odată cu apariţia noii legi, se poate deschide ajutorarea tuturor copiilor din mediul rural, mai ales, de aceea va avea loc, mâine, întrunirea de la Consiliul Judeţean, instituţia unde am găsit tot timpul înţelegere”, a declarat prof. Monica Tănasie, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.