„La hanu’ cu veselie” – premiera folclorică a toamnei la Ansamblul „Maria Tănase”

0
384

Jocuri populare specifice zonei Olteniei, melodii noi și un invitat special în recital, cunoscuta solistă Nicoleta Voica – toate fac parte din cea mai recentă premieră a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. Sugestiv intitulat „La hanu’ cu veselie”, spectacolul va avea loc mâine, 4 noiembrie, începând cu ora 18.00, pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria municipiului Craiova și Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021” și precede alte spectacole pe care artiștii le vor oferi în preajma sărbătorilor de iarnă.

„La hanu’ cu veselie” vor întâmpina publicul cunoscuții interpreți craioveni Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Mîțu Stoian, Constantin Enceanu, Lavinia Bîrsoghe, Aneta Șișu, Liliana Popa, Cristian Bănățeanu, Ciri Mayer și Liviu Dică. Li se va alătura îndrăgita cântăreață de muzică populară Nicoleta Voica, iar prezentator al spectacolului va fi actorul și omul de televiziune Alexandru Pop, alias Văru’ Săndel. De asemenea, vor urca pe scenă orchestra și dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.

Potrivit maestrului dirijor Nicu Crețu, titlul spectacolului reflectă toate momentele artistice și atmosfera de voie bună de care publicul se va bucura. „În toate piesele selectate împreună cu soliștii și în toate partiturile pe care le-am orchestrat, elementul de bază este veselia. Pentru că avem nevoie de așa ceva. Din repertoriul destul de vast al interpreților, am ales cântece noi și, în general, melodii care să servească titlul spectacolului”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Nicu Crețu, căruia îi aparține conducerea artistică a spectacolului de mâine-seară.

Voie bună vor aduce și jocurile populare prezentate, alese de maestrul coregraf Ionel Garoafă nu numai din Oltenia, ci și din alte zone folclorice, precum Muntenia, Moldova și Transilvania. „Vom face o incursiune în jocurile populare nu numai oltenești, însă ele vor fi preponderent din Valea Dunării, adică spre Calafat, Ghidici, Ciuperceni. Am căutat să aducem în scenă jocuri bătrânești, pe care spectatorii le recunosc. Așa e Boiereasca, jucată odinioară. Apoi Zapciu, Sârba soacrelor, Trei păzește, Hora fetelor din Valea Lazului, Sârba lui Tache. Cred că publicul va fi foarte încântat când le va revedea”, consideră coregraful Ionel Garoafă.

Biletele pentru spectacolul în premieră „La hanu’ cu veselie” se găsesc la vânzare la sediul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” (Craiova, strada „Crișului” nr. 9, în spatele Jandarmeriei) și la sediul Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” (Calea București nr. 56). Prețul unui bilet este de 30 lei, cu reducere la 20 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Reprezentației de mâine-seară îi vor urma, până la sfârșitul anului, altele pe care artiștii ansamblului craiovean le pregătesc pentru public. «Cu siguranță vom avea un spectacol de sărbători, așa cum i-am obișnuit pe craioveni. Ne gândim încă de pe-acum la un invitat special, care să îmbine în program colindele cu cântecele de petrecere. Vom merge la Căminul pentru bătrâni, pentru că ni se pare un cadou foarte frumos pe care oamenii de acolo îl pot primi din partea noastră. Apoi, cu siguranță vom fi prinși în multe alte activități ale Asociației „Craiova Capitală Europeană a Culturii” și nu numai», a precizat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, Oana Bică, managerul „Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.