Bienala Națională de Arhitectură, organizată și la Craiova

0
449

Bienala Națională de Arhitectură – cel mai important eveniment profesional al breslei arhitecților, care se organizează încă din anul 1994 – se va deschide și la Craiova miercuri, 5 noiembrie, ora 10.30, în holul central al Universității. Această a XI-a ediție este organizată de Uniunea Arhitecților din România (UAR), în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 10 noiembrie, zilnic, în intervalul orar 9.00 – 18.00.

Bienala Naţională de Arhitectură s-a desfăşurat în Bucureşti între 15 și 30 octombrie 2014, în cadrul acesteia fiind prezentate lucrări făcând obiectul creaţiei arhitecturale şi demersului urbanistic, plecând de la dimensiunea obiectului funcţional (lampă, bancheta, mobilier de depozitare), continuând cu obiectul de arhitectură (de la scara locuinţei individuale la cea a marilor dotări publice) în abordare integrată sau ca arhitectură de interior şi până la amenajări urbanistice şi peisagere.

În cadrul celor 7 secţiuni iniţiale (cu șapte curatori și șapte jurii cu 22 membri, din care opt din străinătate) au fost înscrise 184 de lucrări, de către autori individuali, şi colective, însumând 215 autori. Cele 169 de lucrări selectate (dintre care opt au fost retrase, rămânând în competiție 161) au fost restructurate pe 6 secţiuni. Expoziţia-concurs a cuprins lucrări executate ori publicaţii editate în ultimii doi ani de arhitecţi cu drept de semnătură, urbanişti, arhitecţi de interior, conductori arhitecţi, designeri, scenografi, restauratori, istorici şi critici de artă şi arhitectură.

S-au acordat opt premii, medalia preşedintelui UAR, premiul preşedintelui de onoare al Bienalei şi două medalii Opera Omnia. Preşedintele de onoare al Bienalei a fost arh. Dan Sergiu Hanganu, prof. dr. h. c. al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, car comisarul Bienalei a fost prof. dr. arh. Sergiu Nistor. Expoziţia a fost acompaniată de conferinţe, mese rotunde şi lansări de carte de arhitectură.

«Itinerarea acestei expoziții în țară a început în 1988 (în foaierul Teatrul Național din Craiova) și continuă până astăzi cu orașul nostru, urmând a pleca de aici la Sibiu, apoi în alte localități din țară, în tot cursul anului. Anul acesta însă nu va mai fi posibilă itinerarea, măcar pentru o zi, în județele Olteniei, așa cum am făcut în 2013, la Slatina, Pitești, Rm. Vâlcea, Târgu Jiu, Dr. Tr. Severin», a precizat arh. Pavel Popescu, președintele Uniunii Arhitecților din România – Filiala Euroregională Sud-Vest Oltenia.