Ion Prioteasa a participat la Conferinţa Regională Anuală de Evaluare Intermediară

0
498

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, ieri, în cadrul Conferinţei Regionale Anuale de Evaluare Intermediară, organizată de Confederaţia Sindicală Naţională „Meridian” prin Centrul Regional 4 Sud-Vest Oltenia, că principalul obiectiv pentru dezvoltarea economică a judeţului rămâne atragerea fondurilor nerambursabile, în perspectiva exerciţiului bugetar european 2014-2020.

În cadrul întâlnirii, Ion Prioteasa, a reamintit că în ultimii trei ani Consiliul Judeţean Dolj a reuşit să atragă fonduri europene de 400 de milioane de euro în proiecte care au fost sau sunt în implementare. «Puţine evenimente publice ar fi putut să aducă la aceeaşi masă atâtea personalităţi, aşa cum vedem astăzi (vineri n.r.) la această conferinţă regională a Confederaţiei Sindicale Naţionale „Meridian”. Abordaţi o temă generoasă, pe care, până în anul 2014, o vom auzi peste tot, respectiv cea a regionalizării. Sunt onorat să fiu şi preşedintele Comitetului de Dezvoltare Regională pentru un an de zile, aşa că ştiu situaţia celor cinci judeţe care compun regiunea Oltenia. În ciuda unor aprecieri faţă de oamenii din această regiune, eu vreau să vă spun că suntem regiunea cea mai compactă, cu preşedinţi de consilii judeţene, cu primari de mari municipii, de oraşe şi de comune care fac parte din acest CDR şi care conlucrează pentru a atrage fonduri europene care să ajungă în fiecare dintre cele cinci judeţe ale regiunii noastre. Deşi Oltenia este a doua regiune din ţară din punctul de vedere al gradului de sărăcie, eu cred că bogăţia noastră stă în oameni. Dincolo de greutăţile pe care le vedem, din când în când mai trebuie să vedem şi partea plină a paharului. Sunt sigur că în anii următori, dacă vom reuşi să facem câţiva paşi în ceea ce înseamnă câteva teme mari şi generoase cu care se confruntă regiunea noastră – şi mă refer aici la probleme de infrastructură, de locuri de muncă, de sănătate, de educaţie –, vom putea ieşi din această problemă a sărăciei care ne trimite pe locul doi între regiunile slab dezvoltate ale ţării. Aşteptăm cu mare interes fondurile europene de la care avem toată speranţa, pentru că de aici vor veni resursele importante. Eu cred că aici trebuie să ne arătăm mintea noastră isteaţă, mintea noastră oltenească în atragerea de fonduri europene, pentru că, aşa cum am mai spus-o, pentru Dolj aceste fonduri au fost principalul pilon de dezvoltare economică», a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. La întrunirea, organizată în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, au mai participat secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Fifor, parlamentari de Dolj, precum şi primari şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate din regiunea Oltenia.

Conferinţa internaţională “Dialog Social European”

Prefectul judeţului Dolj, Elena Costea, a participat încă de joi, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa internaţională “Dialog Social European”. Evenimentul s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al prim-ministrului Victor Ponta şi a fost organizat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în colaborare cu Secretariatul General al Guvernului. La conferinţă au participat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop, preşedintele AVAS, Marius Lucian Obreja, oficiali ai ministerelor muncii din statele membre ale Uniunii Europene, reprezentanţi ai ambasadelor, prefecţi ai mai multor judeţe ale ţării, precum şi parteneri sociali.

În cadrul conferinţei a fost ridicată problema reprezentativităţii partenerilor sociali în condiţiile legii dialogului social şi a necesităţii furnizării de informaţii corecte privind nevoile persoanelor pe care le reprezintă aceştia. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat că este necesară elaborarea unei legislaţii mai flexibile în domeniul muncii şi dialogului social, corelată cu nevoile pieţei muncii şi în acord cu contextul socio-economic intern şi internaţional. Întâlnirea de la Craiova, privind problematica dialogului social, din cadrul Conferinţei Regionale cu tema “Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România”, organizată de Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN, a fost o continuare a ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti.