Explozie de viroze şi pneumonii

0
377

Odată cu scăderea temperaturilor au început să apară şi afecţiunile specifice sezonului rece. În doar o săptămână, numărul doljenilor care s-au îmbolnăvit a crescut alarmant. Astfel, pe la cabinetele medicilor de familie au trecut peste 1.600 de persoane care au fost diagnosticate cu viroze respiratorii acute şi pneumonii.

Chiar dacă în Dolj, până acum, în acest sezon, nu s-a înregistrat nici un caz de gripă, autorităţile sanitare monitorizează situaţia. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Dolj, s-au înregistrat 1.185 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 455 de cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână,1.640, este mai mare faţă de săptămâna anterioară, când au fost 1.441 de bolnavi. O parte din cei care s-au prezentat la medic cu pneumonii sau infecţii ale căilor respiratorii – cazurile mai grave – a avut nevoie şi de internare în spital.

Deoarece morbiditatea înregistrată se află in intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au caracterizat săptămâna prin lipsă de activitate gripală.

Vaccinul antigripal, disponibil deocamdată doar contracost

Cele mai expuse rămân, în continuare, aşa-numitele categorii la risc. Mai exact, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. La fel şi cei care intră în contact cu bolnavii – cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare –, respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Toţi aceştia ar trebui să aibă întâietate în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Acest lucru nu se întâmplă însă deocamdată pentru simplul motiv că nu există dozele de vaccin. Chiar dacă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţaseră că până la sfârşitul lunii octombrie dozele de vaccin ar fi trebuit să ajungă în cabinetele medicilor de familie, acest lucru nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, oficialii de la Bucureşti au precizat că, odată cu finalizarea procedurilor de achiziţie, vor fi cumpărate peste un milion de doze de vaccinuri. În total, pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 a fost alocat un buget de 11 milioane de lei. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.

Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze vor fi nevoiţi să cumpere dozele necesare. Vaccinul antigripal poate fi achiziţionat şi din farmacii, unde însă se găseşte doar ser din import, care este adus pe comandă. O doză de vaccin costă minimum 35 de lei.

Este de evitat automedicaţia

Pentru protejarea împotriva acestor afecţiuni, medicii recomandă populaţiei să ţină seama de unele măsuri. Este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital. Totodată, specialiştii atrag atenţia că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendinţa de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor. Medicii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor.