Profesorii au protestat în Piaţa Prefecturii din Craiova

0
395

Ieri, în toată ţara , au avut loc manifestaţii de protest, desfăşurate  în faţa Prefecturilor , organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, prin filialele judeţene. Cadrele didactice, cele care nu au acelaşi statut, dar lucrează în sistemul educaţional, au tras un semnal de alarmă cu privire la desfăşurarea procesului de învăţământ. Piaţa Prefecturii din Craiova a fost scena pe care peste 300 de reprezentanţi ai profesorilor şi-au arătat nemulţumirea.

În întreaga ţară, au fost, ieri manifestaţii de protest faţă de măsurile luate de Guvernul României. La Craiova, peste 300 de reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi-au prezentat nemulţumirile, prin pichetarea Pieţei Prefecturii. „Protestăm pentru a atrage atenţia că lucrurile nu merg bine deloc. Conform prevederilor Legii nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, coeficientul maxim la care poate ajunge un profesor cu o vechime de peste 25 de ani este de 2,76, pe o scară ierarhică de la 1 la 12. Consecinţa directă a poziţionării în treimea inferioară a grilei de salarizare va fi neatragerea tinerilor performanţi către cariera didactică şi prăbuşirea definitivă a calităţii actului instructiv – educativ. De asemenea, vorbim despre necuprinderea, în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 a sumelor necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, cu o vechime de nouă ani. Nu putem trece cu vederea nici calculul incorect al sporurilor. Deşi, aşa cum stipulează H.G. nr.38/2017, salariile de bază s-au majorat, de la 1 ianuarie 2017, cu 15%, calularea sporurilor şi indemnizaţiilor se face prin raportare la salariul de bază din decembrie 2016, ceea ce conduce la o diminuare cu până la 50% a drepturilor salariale”, a precizat prof.  Constantin Rada, secretar general al FSLI şi preşedinte al Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj.

Multe nemulţumiri

 S-a protestat şi faţă de subfinanţarea procesului educaţional şi pentru programele şcolare şi lipsa investiţiilor. „În acest moment, România se află la coada Europei, în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat educaţiei. Avem sub 4%, media europeană fiind de 5,2%, deşi în Contituţia României se prevede 6%. De asemenea lipsa investiţiilor este aproape nulă, şi, la noi, avem exemplul Colegiului Naţional „Carol I”, care stă să se prăbuşească. Ne mai dorim ca plata personalului să nu mai treacă prin administraţiile locale , ci să fie prin inspectoratele şcolare. De asemenea, vrem să nu mai fie tot felul de manuale şi auxiliare, prin care editurile îşi fac jocul. Sunt bani mulţi care se împart şi mă miră că în acest an au apărut aceste aspecte, deşi am atras atenţia de mai mult timp asupra acestor aspecte”, a mai spus Constantin Rada. Am vorbit şi cu doi protestatari: „Am venit şi pentru depolitizarea sistemului educaţional. Copii noştri trebuie să aibă un viitor” – prof. Ionuţ Smarandache; „Este o situaţie dezastruoasă în care se află învăţământul. Programele şcolare sunt încărcate şi nu dau posibilitatea elevilor să se integreze pe piaţa muncii. S-a mers pe parte de teorie şi mai puţin pe cea practică. Sunt multe probleme care trebuie soluţionate” – prof.  Mihaela Jianu.