A început exerciţiul „Oltenia 2017” vizând producerea unui accident nuclear la Kozlodui

0
51

În prezenţa prefectului de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, dar şi a comandanţilor structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au dat startul, ieri, exerciţiului „Oltenia 2017”. Este vorba despre un exerciţiu naţional, care se defăşoară în perioada 2 – 5 octombrie a.c., având ca temă activitatea forţelor de intervenţie componente ale Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă (SNMSU) în cooperare cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generată ca urmare a producerii unui accident nuclear sever la Centrala Nuclear – Electrică de la Kozlodui.

Col. Claudiu Zamfir, din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care coordonează întreaga desfăşurare de forţe, a fost cel care a prezentat, ieri, în cadrul conferinţei de presă organizată la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, exerciţiul „Oltenia 2017”. El a explicat că acest exerciţiu complex implică şi convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, şi este organizat la nivel naţional pentru că într-o situaţie reală, nu numai Doljul ar fi afectat de eveniment. „În anul 2007, deci acum 10 ani, a fost ultimul exerciţiu ce a fost realizat de către autorităţile naţionale cu implicarea populaţiei aflată în zona de planificare pentru acţiuni de protecţie urgente, pe baza unui scenariu care vizează producerea unui accident nuclear sever la CNE Kozlodui, Bulgaria. Prin organizarea şi desfăşurarea acestui exerciţiu, şi în conformitate cu cerinţele internaţionale şi naţionale, se urmăreşte punerea în practică, de către autorităţile responsabile, a măsurilor de protecţie a populaţiei şi a bunurilor materiale, precum şi modul de desfăşurare şi de organizare a intervenţiei în zonele potenţial afectate”, a precizat col. Claudiu Zamfir. Exerciţiul se va concentra pe managementul consecinţelor unui accident nuclear sever la CNE Kozlodui, Bulgaria, cu efecte transfrontaliere care afectează teritoriului României, se desfăşoară în judeţul Dolj, cu un accent deosebit pe localitatea Bechet. Scopul exerciţiului OLTENIA-2017 este de a evalua răspunsul la urgenţă în caz de accident nuclear sever la CNE Kozlodui şi de a identifica domeniile care necesită îmbunătăţiri privind capabilităţile de intervenţie şi documentele de răspuns cu caracter operativ şi procedural de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, locale şi al forţelor de intervenţie, fiind vizată cu precădere o rază de 30 de km faţă de amplasamentul centralei.

Obiectivele  exerciţiului sunt testarea fluxului informaţional la nivel naţional şi la nivelul judeţelor aflate în zona de planificare extinsă, testarea procesului decizional, testarea strategiei de protecţie a populaţiei şi a comunicării publice, testarea monitorizării radiologice în vederea implementării măsurilor de protecţie pe termen lung, testarea procedurilor de răspuns privind implementarea practică a măsurilor de protecţie a populaţiei din zona de planificare pentru acţiuni de protecţie urgente, precum şi a fluxului informaţional privind aplicarea măsurilor de protecţie la nivelul judeţelor aflate în zona de planificare extinsă.

Dacă ziua de ieri a fost dedicată testării fluxului informaţional, de astăzi încep şi exerciţiile în teren, după cum a precizat comandantul ISU Dolj, col. Constantin Florea.