Lecţie de astronomie la Muzeul Olteniei

0
410

Muzeul Olteniei continuă seria manifestărilor înscrise în cadrul proiectului cultural-educativ „Muzeul – o şcoală altfel” cu organizarea Conferinţei Bazele astronomice ale calendarelor şi măsurarea timpului”, ce va consta în videoproiecţii susţinute de lector univ. dr. Emil Marinescu de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova. Coordonat de muzeograf dr. Olivia Cioboiu, evenimentul va avea loc mâine, 4 octombrie, ora 15.00, la Secţia de Ştiinţele Naturii.

«Este o lecţie de astronomie vizând cronologia astronomică (matematică), care studiază fenomenele astronomice şi stabileşte reperele fundamentale pentru normarea diverselor sisteme de măsurare a timpului (evoluţia Soarelui pe boltă, succesiunea zi-noapte, fazele Lunii, succesiunea anotimpurilor etc.), precum şi sistemele calendaristice (calendare solare care se bazează pe rotaţia Pământului în jurul Soarelui, calendare lunare  care se bazează pe rotaţia Lunii în jurul Pământului)», se precizează într-un comunicat de presă al muzeului.

Și-au anunţat participarea studenţii Departamentului de Geografie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova şi elevi ai Colegiului Tehnic „Costin D. Neniţescu” (coord.: prof. Claudia Grigorescu) şi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” (coord.: prof. Mihaela Dinu). Evenimentul coincide cu perioada în care se desfăşoară manifestări cultural-educative dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic (2-8 octombrie), sărbătoare internaţională a
ştiinţei şi tehnologiei, a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane.