Bătrânul rege Dani a rămas singur, la Zoo

0
1421

Îngrijitorii de la Grădina Zoologică au făcut tot posibilul să prelungească viaţa unei leoaice. Din cauza vârstei înaintate, din păcate, medicii şi specialiştii contactaţi de autorităţi nu au mai putut face nimic pentru menţinerea în viaţă a frumoasei feline, care a încântat vizitatorii Parcului „Nicolae Romanescu” mai bine de 20 de ani. Perechea sa, leul Dani, care a rămas acum singur, este la fel de bătrân, dar nu dă semne de oboseală.

De aproximativ trei luni, administratorii Grădinii Zoologice au observat că leoiaca prezenta semne de oboseală, nu mai mânca, motiv pentru care au anunţat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Dolj, care a decis monitorizarea animalului. “Medicii veterinari de la DSVSA ne-au recomandat un tratament cu vitamine, deparazitare, alte tratamente specifice speciei. Din păcate, nu a răspuns la tratament. Am decis atunci ca exemplarul să fie izolat de perechea sa. Am luat legătura şi cu alţi medici veterinari de la grădini zoologice din ţară care ne-au spus că din cauza vârstei înaintate nu ne recomandă alte tratamente ce necesită anestezie, deoarece acest animal poate muri sub această intervenţie”, a precizat Laurenţiu Păun, şef Birou Administrativ Grădină Zoologică Craiova.

Îngrijitorii au făcut tot posibilul pentru salvarea felinei

La sfârşitul săptămânii trecute, leoaica a murit. Reprezentanţii Grădinii Zoologice au anunţat conducerea DSVSA Dolj,  iar cadavrul animalului a fost transportat la sediul acestei instituţii pentru eliberarea documentului sanitar-veterinar de necropsie. „Din ce s-a constatat anterior, leoaica dădea semne vizibile de bătrâneţe. Am încercat să îi prelungim viaţa, dar este greu când biologia, practic, se termină. S-a luat legătura cu medici veterinari de la Grădinile Zoologice din Bucureşti şi Târgu-Mureş, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea sa”, a declarat, la rândul său, Costică Retea, director adjunct al DSV Dolj. Potrivit acestuia, exemplarele de lei care se află la Grădina Zoologică din Craiova, fiind specii de animale carnivore, au o durată de viaţă de 20 de ani, femelele, şi 25 de ani, masculii, iar cei care sunt crescuţi în captivitate şi mai puţin. Însă, specialiştii apreciază că leoaica pe care craiovenii au putut să o admire, în toţi aceşti ani, la Zoo, a trăit o perioadă mai îndelungată, şi asta datorită condiţiilor de îngrijire.

Masculul Dani, bijuteria colecţiei de animale

În acest moment, la Grădina Zoologică din Craiova, sunt îngrijite trei exemplare de lei, dintre care doi masculi şi o femelă. Dintre aceştia, masculul Dani, botezat astfel de către îngrijitori, este bijuteria întregii colecţii de animale din parc. Fiind cel mai în vârstă exemplar de leu mascul, acesta posedă o coamă impresionantă, care îl face cel mai admirat animal de la Grădina Zoologică. Potrivit reprezentanţilor Zoo, leul Dani se află şi el la o vârstă destul de înaintată, având peste 20 de ani de viaţă, dar, docamdată, nu dă semne de bătrâneţe, hrănindu-se corespunzător şi având o stare bună. Cealaltă pereche de lei pe care o deţine Grădina Zoologică din Craiova se află la maturitate şi este perfect sănătoasă, bucurându-i pe vizitatori, după cum ne-au încredinţat îngrijitorii animalelor de la Zoo.

Maimuţa Benji, bătrânul satului

Printre animalele cele mai bătrâne din Parcul „Nicolae Romanescu”, se mai află o maimuţă şi familia de doi tigri. Mai bătrână chiar decât leoaica este maimuţa Benji, din specia Macac comun. Exemplarul deţinut de Grădina Zoologică din Craiova este extrem de bătrân, are aproximativ 35 de ani. Exemplarul a fost iniţial crescut în zona Mânăstirii Cernica, aflată în apropiere de Bucureşti, iar când a crescut şi a început să evadeze din cuşcă a fost transferat la Grădina Zoologică Băneasa. După o perioadă însă, a fost transferat la Grădina Zoologică din Caracal. În momentul în care a fost desfiinţată această grădină zoologică, maimuţa a fost transferată Grădinii Zoologice din Craiova. În captivitate, durata de viaţă a acestui animal este de aproximativ 40 de ani.