Universitatea din Craiova organizează astăzi, la ora 11.00, o expoziţie omagială pentru opera Capitaine Conan (1934) a scriitorului Roger Vercel şi locul special al Bucureştiului în acest roman, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la începutul Primului Război Mondial.
Expoziţia va avea loc în holul central al Universităţii, va putea fi vizitată până joi, 16 octombrie, iar intrarea va fi gratuită. În încheierea expoziţiei omagiale pentru opera Capitaine Conan (1934) a scriitorului Roger Vercel, Universitatea din Craiova va proiecta filmul franţuzesc Capitaine Conan (1996) al lui Bertrand Tavernier. Filmul de 130 de minute va fi proiectat în limba franceză, cu subtitrare în limba română, joi 16 octombrie 2014, la ora 18.00, în Sala Albastră a Universităţii. Astfel, Universitatea doreşte şi să inaugureze proiecţia lunară de filme franţuzeşti subtitrate în limba română, în colaborare cu atelierul de subtitrări de filme al Universităţii din Craiova.
Împreună cu Dominique Fernandez şi Paul Morand, Roger Vercel este unul dintre puţinii autori francezi care au scris despre România. Roger Vercel a fost trimis pe frontul de est în 1918. La început este responsabil cu propaganda, apoi magistrat instructor în cadrul sistemului de justiţie. Această experienţă în est a stat la baza celor trei romane de război al căror autor este: Notre père Trajan (1930), Capitaine Conan (1934) şi Léna (1936), trei romane care evocă pacea bizară ce succedă armistiţiului cu Bulgaria de pe 30 septembrie 1918 şi care ia sfârşit în mai 1919, dată când armata din est este în sfârşit demobilizată.