O nouă investiţie în infrastructura educaţională

0
422

Ieri, la Craiova, în prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice a fost semnat un nou contract de finanţare în cadrul Regio – Programul Operaţional Regional 2007-2013, DMI 3.4 „Reabilitarea /modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. La evenimentul de semnare a contractului, au mai luat parte: Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia şi primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu. 

Proiectul semnat, Lucrări de reparaţii capitale corp laboratoare la Colegiul „Stefan Odobleja”, Craiova, are un buget total de 2.744.972,98 lei, din care finantarea nerambursabila este de 2.528.589,49 lei. Prin implementarea acestui contract, Primaria Municipiului Craiova, în calitate de beneficiar al proiectului, îşi propune îmbunătăţirea calităţii infrastructurii educaţionale şi creşterea  procesului educaţional, prin dotarea laboratoarelor pe specialitaţi şi favorizarea  incluziunii sociale a absolvenţilor prin adaptarea specialităţilor la piaţa muncii.

Peste 1000 de şantiere deschise

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat cu această ocazie că acest proiect face parte dintr-un program amplu de reabilitare a infrastructurii în Educaţie, iniţiat de premierul Victor Ponta. „Anul trecut, în toamnă, primul ministru mi-a cerut să realizez o situaţie, un inventar al tuturor lucrărilor începute la şcoli în România şi am identificat, din păcate, peste 1000 de şantiere deschise. Au fost lucrări începute chiar şi din 2007, fiecare ministru care a venit la Educaţie a iniţiat câte un program, dar a rămas cu iniţiativa. Au fost patru modalităţi prin care s-au început aceste finanţări: prin minister, prin inspectorate, prin şcoli sau prin primărie. Este firesc să se realizeze prin primărie dintr-un motiv foarte simplu: ea este proprietara clădirii respective”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale.

Lucrări de calitate şi la timp, cerinţa numărul unu

Principalele lucrări ce urmează a fi realizate în cadrul proiectului constau în lucrări de reparaţii capitale la clădirea  – corp laboratoare P+3; refacerea  finisajelor exterioare şi interioare; refacerea  trotuarului de garda pe tot perimetrul clădirii; refacerea instalatiilor sanitare, electrice; inlocuirea tabloului  electric general aferent cladirii si tablourile electrice şi de de încâlzire.  „ Ultima lucrare se va executa prin montarea de radiatoare din fontă cu coloane libere şi secţiune circulară sau coloane unite şi secţiune eliptică, pe apă caldă. În cadrul aceluiaşi proiect se vor dota săli laboratoare şi sali de clasă cu mese şcolare; scaune  cu spătar pentru elevi; scaune tapiţate pentru profesori; catedre; table şcolare magnetice; dulapuri vitrină; cuiere; stingătoare PSI şi jaluzele verticale din PVC”, a subliniat directorul ADR SV Oltenia.

S-a luat de la Transport şi Mediu şi s-a dat la POR

Ministerul Dezvoltării Regionale a mai spus la Craiova că a negociat cu Comisia Europeană şi s-au realocat 240 milioane de euro de la două programe operaţionale sectoriale care nu mai reuşeau să mai cheltuie toţi banii – de la Transport şi Mediu – şi s-au realocat la POR. „Iar din aceşti bani finanţăm toate şcolile din mediul preuniversitar care aveau lucrări începute şi care aveau ca beneficiar primăria. Discutăm de aproape 500 de şcoli. Colegiul Odobleja este parte din acest program, fiind prins în al doilea program de investiţii în educaţie pe lângă cel de dotarea cu microbuze şcolare.  Îi doresc doamnei primar să aibă şansa unui constructor serios, care să se încadreze în termenul de execuţie şi, de asemenea, foarte important este să urmărească cu atenţie calitatea lucrărilor pentru că şi noi, la rândul nostru, vom verifica permanent modul cum se execută lucrările”, a conchis Liviu Dragnea.

522 proiecte contractate

Contractul de finantare semnat ieri, se adaugă celor 522 proiecte contractate până la această dată (în valoare nerambursabilă de 743,29 milioane Euro) la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.

96 de cereri de finanţare

Pe cele doua apeluri deschise in cadrul programului Regio, Axa prioritara 3, DMI 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, au fost depuse in total 96 de cereri de finanţare, până în prezent fiind semnate 42 de contracte, ce au o valoare totală de aproximativ 66,16 milioane euro.