Analize gratuite pentru plămâni, la Craiova

0
506

Craiovenii îşi pot verifica gratuit sănătatea plămânilor în cadrul unei campanii ce se desfăşoară până la sfârşitul anului. Pneumologii oferă cu această ocazie spirometrii gratuite pentru depistarea la timp a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), o boală a plămânilor  care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial.

Campania de testări gratuite se desfăşoară în cabinete şi spitale din nu mai puţin de 19 oraşe ale ţări. Testările se vor face numai în baza unor programări la medicii şi clinicile care se găsesc pe site-ul www.desprebpoc.ro. În Craiova, este inclus în această campanie CMI. dr.Bica  (număr de telefon pentru programare – 0762.269.328), programul pentru efectuarea spirometriilor fiind în fiecare joi şi vineri între orele 14.00-16.30.

Spirometria este un tip de analiză care seamănă cu testarea nivelului de alcool în aerul expirat, iar rezultatele se dau pe loc. Este un test simplu, nedureros care măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate expira şi timpul necesar pentru a face acest lucru.

Tot mai mulţi bolnavi cu afecţiuni ale plămânilor

Potrivit specialiştilor în pneumologie, în România, BPOC-ul este mult subdiagnosticat. Un studiu făcut în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici și Servicii de Sănătate pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii.

Medicii mai spun că principala problemă când vine vorba de BPOC este aceea că simptomele sunt prea puţin cunoscute de bolnavi şi cei mai mulţi nu îşi dau seama că este vorba de o boală gravă, care avansează rapid în lipsa unor măsuri prin care să o controleze. În situaţia în care nu merg la doctor, pacienţilor le este din ce în ce mai greu să se descurce, în special în mediul rural, acolo unde boala este mai răspândită.

Simptomele BPOC includ oboseala, dificultate la respirare, lipsa de rezistenţă la efort, tusea, expectoraţia şi senzaţia de sufocare. Testările de spirometrie sunt singurele care pot stabili diagnosticul de BPOC. Pentru că boala este cronică şi, prin urmare, incurabilă, depistarea la timp joacă un rol foarte important. De altfel, singura şansă în momentul de faţă pentru bolnavi este legată de încetinirea evoluţiei bolii şi creşterea calitatea vieţii pacienţilor.

Analize gratuite în 19 oraşe

Boala afectează grav persoane cu vârste între 40 şi 65 de ani. Cel mai des factor întâlnit de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumatul produs prin arderea combustibililor biologici – cărbune, lemn sau gunoi de grajd.

Toți cei interesați să își testeze sănătatea plămânilor o pot face gratuit începând cu 1 octombrie şi până la sfârşitul anului, în cadrul unei campaniei Societăţii Române de Pneumologie. Spirometriile gratuite au  loc în 19 oraşe din 17 județe (Arad, Argeș,  Bihor, Brăila, Brașov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Timiş, Vâlcea) şi Bucureşti.

România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte incidenţa mortalităţii prin BPOC la bărbaţi, categoria cea mai predispusă la această boală. Mai puţin de jumătate din cei care suferă de BPOC au beneficiat de o spirometrie în ultimul an, conform aceloraşi date ale Societăţii Române de Pneumologie. În plus, la nivel naţional, anual se înregistrează peste 80.000 internări pentru exacerbarea BPOC.