Guvernul turc oferă burse pentru tinerii cercetători

0
93

Guvernul turc acordă burse doctorale de aproximativ 500 de dolari pe lună, între trei luni şi un an, pentru românii cu doctorat şi cunoştinţe de limbă turcă ce vor să facă cercetare în universităţi din Turcia.

Bursele de cercetare pot fi accesate doar de studenţi şi cercetători internaţionali (cetăţenii turci şi deţinătorii de cetăţenie dublă, turcă şi română, nu sunt acceptaţi sa aplice), iar aceştia trebuie să prezinte acceptul universităţii unde doresc să îşi desfăşoare perioada de cercetare. Plasamentul la universităţi nu va fi efectuat de agenţia de burse a Turciei şi nu există posibilitatea urmării unui curs prealabil de limbă străină (nici turcă, nici altă limbă) de participanţi, de aceea este necesar ca ei să cunoască limba în care se va desfăşura programul de cercetare şi să primească acceptul universităţii în privinţa acesteia.

Candidaţii trebuie să deţină titlul academic de doctor sau să se afle în procesul de pregătire a tezei de doctorat. Durata burselor de cercetare este cuprinsă între 3 şi 12 luni. Bursierii programului ce cercetare vor primi indemnizaţie lunară ca studenţi doctoranzi (echivalentul a aproximativ 500 USD pe lună). La cerere, agenţia de burse poate oferi şi cazare bursierilor. Aceştia au obligaţia ca la sfârşitul programului de cercetare să scrie un articol pe tema cercetării efectuate.

Candidaţii ce îndeplinesc aceste condiţii trebuie să completeze formularul de aplicare, să ataşeze documentele solicitate în formular şi să le trimită pe adresa de e-mail research@turkiyeburslari.gov.tr, până la data de 31 octombrie 2013. Dosarul de aplicare trebuie să conţină şi scrisoarea de acceptare de la universitatea gazdă. În urma procesului de evaluare a dosarelor, candidaţii acceptaţi vor fi informaţi şi vor primi scrisoarea de acceptare la programul de burse. Ulterior, candidaţii vor trebui să aplice la Ambasadele sau consulatele Turciei pentru viză, semnarea contractului de acordare a bursei.