Un profesor din Beijing va preda chineza la Colegiul Naţional ”Elena Cuza”

0
555

În sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, în prezenţa preşedintelui Ion Prioteasa, a inspectorului şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu, a directorului colegiului Naţional ”Elena Cuza” şi a preşedintelui Filialei Casa Româno-Chineză Dolj, Paul Forţan, a avut loc un eveniment deosebit pentru învăţământul doljean. Judeţul Dolj este unul dintre puţinele din ţară, în care într-o şcoală din învăţământul preuniversitar se va preda limba chineză. Totul a fost posibil printr-un parteneriat încheiat între ISJ Dolj, Colegiul Naţional ”Elena Cuza” şi Institutul Confucius.      

În luna mai, Consiliul Judeţean Dolj, prin preşedintele Ion Prioteasa, semna un protocol de colaborare cu Universitatea din Craiova, document care viza identificarea unor instituţii de învăţământ superior din provincia chineză Guangdong cu care să fie dezvoltate raporturi de colaborare în domeniul educaţional, ştiinţific, cultural şi sportiv. Încă de atunci, Ion Prioteasa anunţa că în învăţământul preuniversitar se pregătea o catedră de limbă chineză la Colegiul Naţional «Elena Cuza». Acest lucru s-a întâmplat, începând de ieri. «O avem alături de noi pe domnişoara Xu Chang , care urmând nişte coordonate pe care ni le-am stabilit cu prilejul semnării protocolului cu Provincia chineză Guangdong, culegem primele fructe. Avem unul pe învăţământul universitar şi altul pe cel preuniversitar. Cel univeristar este abia la început, urmând o înfrăţire între Universitatea din Craiova şi una din China, în viitorul apropiat, şi avem în învăţământul preuniversitar un proiect conturat şi care va produce efecte din această toamnă, întru cât domnişoara Xu Chang îi va învăţa pe copiii craioveni limba chineză, la Colegiul ”Elena Cuza”. China înseamnă o mare provocare atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru România. Înseamnă o ţară care, de-a lungul timpului, a avut cele mai bune legături cu România. Aşa cum se ştie, la un moment dat preşedintele Chinei era vorbitor de limbă română, pentru că terminase facultatea în România. Continuăm să avem relaţii bune cu China, iar dorinţa noastră este să transmitem şi actualei generaţii din China aceste sentimente pe care poporul român le are şi care ne fac să ne simţim apropiaţi de un mare prieten» a spus Ion Prioteasa. Luminiţa Popescu, inspectorul şcolar a declarat că această colaborare deschide noi oportunităţi pentru învăţământul doljean de învăţare a unor limbi străine: «Este o colaborare între ISJ Dolj şi Colegiul Naţional ”Elena Cuza” şi Institutul Confucius, care ne ajută să deschidem noi oportunităţi de învăţare a limbilor străine. Este cunoscut faptul că elevii de la Colegiul Naţional ”Elena Cuza” au fost tot timpul mai interesaţi în a învăţa limbile străine, de aceea am început implementarea proiectului în această şcoală. Îl asigurăm pe domnul director Mircea Năstase de tot sprijinul ISJ Dolj».

”Suntem al treilea oraş în care avem şcoli în care se studiază limba şi civilizaţia chineză”

La rândul său, directorul Colegiului Naţional „Elena Cuza”, Mircea Năstase a declarat: «Începând din acest an, în parteneriat cu Institutul Confucius, am reuşit să aducem la Craiova un profesor de limbă chineză. Este important că am reuşit să obţinem un voluntar, un profesor care să vină la Craiova. Suntem al treilea oraş, după Bucureşti şi Braşov, în care avem şcoli în care se studiază limba şi civilizaţia chineză. Ne adresăm, deocamdată, doar elevilor din Colegiul Naţional ”Elena Cuza”, deoarece  aşa stipulează contractul pe care l-am semnat cu Institutul Confucius. Prin amabilitatea tinerei noastre colege, Xu Chang, ea va putea preda limba şi civilizaţia chineză celor care îşi manifestă interesul în acest sens. Vreau să mulţumesc preşedintelui Ion Prioteasa pentru întreg sprijinul pe care l-a acordat iniţiativei şi iniţierii acestui proiect».

”Mă voi strădui să le menţin interesul”

Profesoara Xu Chang, din Beijing, s-a arătat încântată de Craiova, şi de faptul că este prima profesoară care îi va învăţa pe copiii de la Colegiul Naţional ”Elena Cuza” limba chineză: «Este o onoare pentru mine să fiu aici în calitate de primul profesor de limba chineză de la Colegiul Naţional ”Elena Cuza”. Am sosit acum o săptămână, după un zbor de 20 de ore. Directorul Mircea Năstase a fost cel care m-a aşteptat la aeroport şi m-a adus în acest oraş frumos. Îmi place foarte mult, vremea, clădirile, mâncarea, totul este uimitor şi impresionant. Un proverb chinez spune că te îndrăgosteşti de un oraş datorită locuitorilor săi. Acum sunt sigură că proverbul este adevărat. De când am ajuns aici săptămâna trecută, cuvântul pe care l-am folosit cel mai des a fost mulţumesc. Toată lumea, profesorii, elevii de la Elena Cuza, toţi sunt foarte drăguţi şi atenţi cu mine, şi asta mă face să mă simt ca acasă. Toţi aceşti oameni fac ca totul să fie perfect. Săptămâna viitoare voi începe cursurile de limbă chineză. Mă voi strădui să le menţin interesul în acest sens şi mă voi dedica predării limbii şi culturii chineze. Deasemenea, voi ajuta şcoala să găsească şi alte posibilităţi de cooperare cu şcolile din China. Sper că anul viitor elevii şcolii noastre să participe şi la concursul de Bridge Chinezesc. În urma discuţiilor cu oficialii de la Ambasada Chinei, dacă totul este în regulă, poate vom stabili aici chiar şi un sediu». Manualele pentru cursurile de limbă chineză sunt editate la Londra şi vor ajunge abia vineri.