Caragiale, dus peste Dunăre cu “Five o’clock”

0
23

Anul 2012 are o importanţă deosebită pentru România şi pentru teatrul românesc, fiind desemnat Anul Caragiale, datorită dublei aniversări: 160 de la naşterea şi 100 de ani de la moartea marelui dramaturg român, de al cărui nume se leagă comedii româneşti ce nu şi-au pierdut din actualitate, nici măcar la peste un secol de la apariţia lor.

Proeictul Five o’clock a fost iniţiat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJTS) Dolj, împreună cu Asociaţia Culturală GAG, tocmai pentru a marca Anul Caragiale. Proiectul a demarat în luna martie a acestui an, şi, timp de câteva luni, la Casa Nicolae Romanescu din Craiova s-au desfăşurat întâlniri având drept temă operele marelui dramaturg.. Din această vară, Asociaţia Culturală GAG a încheiat un parteneriat cu Casa de Cultură din Oreahovo, Bulgaria, şi l-a dus pe nenea Iancu peste Dunăre.

 << “Five o’clock”, care a debutat în luna martie a acestui an a devenit un proiect internaţional. Timp de câteva luni, în primăvara şi în vara acestui an, în cadrul proiectului Five o’clock au avut loc mai multe întâlniri în Casa nicolae Romanescu din Craiova. Locul întâlnirii a fost ales tocmai pentru că noi considerăm că este unul din obiectivele culturale şi turistice de referinţă ale oraşului şi am vrut să-l ducem pe nenea Iancu acolo. De acum putem spune că l-am dus pe Caragiale peste Dunăre, în Bulgaria la Oreahovo şi l-am întâlnit cu unul dintre dramaturgii bulgari, pentru că, începând din vara acestui an, Asociaţia Culturală GAG a a încheiat un parteneriat cu casa de cultură din Oreahovo. Astfel, proiectul “Five o’clock” a căpătat o caracteristică internaţională pe care noi nu putem decât să o salutăm. Prin bunăvoinţa partenerilor noştri în acest proiect, o să arătăm că există elemente comune pe care oamenii de literatură ştiu să le surprindă în operele lor>> a afirmat Diana Neamţu, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Dolj.

În cadrul proiectului “Five o’clock”, vor avea loc schimburi de experienţă între partenerii proiectului, care presupun ateliere de lucru şi dezbateri pe tema teatrului, reprezentaţii teatrale susţinute de tineri români şi bulgari, prezentări de filme şi fotografii, activităţi culturale şi de socializare