Plan naţional pentru combaterea tuberculozei

0
34

Având în vedere numărul tot mai mare al cazurilor de tuberculoză, care dezvoltă rezistenţă la tratament, autorităţile sanitare au luat decizia să lanseze un program pentru prevenirea TBC. Ieri, în prezenţa Comisarului European John Dalli şi al directorului Regional OMS, Szuszanna Jakab, Ministerul Sănătăţii a lansat  Planul Naţional de Prevenire şi Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România.

 Autorităţile sanitare au declarat, cu această ocazie, că doresc să asigure un tratament eficient pentru toţi pacienţii diagnosticaţi, care să nu cunoască discontinuităţi cauzate de impedimente administrative, iar evoluţia pacientului să fie urmărită pe toată durata acestuia astfel încât să poată fi rapid surprinsă o evoluţie nefavorabilă ce ar impune modificarea atitudinii terapeutice.

Conform planului, la nivel naţional va fi dezvoltată o reţea naţională de tratament a cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă. Intervenţiile propuse privesc identificarea cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR) şi diagnosticarea corectă a profilului de rezistenţă, managementul adecvat al fiecărui caz identificat şi atenţia specială acordată unui grup cu risc evolutiv sever şi cu risc de transmitere de germeni MDR ridicat.

TBC, o problemă de sănătate publică

Tuberculoza este recunoscută drept o problemă de sănătate publică chiar dacă în ultimele decenii numărul de cazuri a diminuat semnificativ în zonele dezvoltate ale planetei, graţie măsurilor de limitare a extinderii contaminării şi a tratamentului eficient al cazurilor diagnosticate; în prezent însă ameninţarea tuberculozei a fost agravată de creşterea numărului de cazuri determinate de Mycobacterium tuberculosis rezistent la unele antituberculoase.

Această evoluţie indusă chiar de utilizarea antituberculoaselor a fost accelerată atât de folosirea lor inadecvată (doze insuficiente, administrări prea spaţiate, scheme mult prea simplificate) cât şi de lipsa de aderenţă la tratament. Şi apoi de transmiterea acestor germeni modificaţi în grupuri de pacienţi defavorizate.