Festivitatea de închidere a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene” 2019

0
271
Vineri 30 August la ora 11:00 esplanada Stadionului „Ion Oblemenco” din Craiova a fost gazda unui moment special pentru cultura locală.
La Festivitatea de închidere a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene” 2019 care anul acesta a ajuns la cea de a 7 a ediție au fost prezentate cele cinci opere de creație realizate în cadrul proiectului, lucrări care vor completa arhitectural peisajul urban al municipiului Craiova
Autoare a aproape 40 de lucrări de sculptură în marmură, Craiova este un brand cultural la nivel internaţional.
Casa de Cultură „Traian Demetrescu” oferă comunității produse originale asigurând orașului un loc special pe harta turismului cultural internațional.
Acest proiect a fost un succes încă de la început și anul acesta a continuat cu o temă de larg interes: Sportul ca expresivitate a mișcării
Cei cinci sculptori, prezenți anul acesta, își au originea în țări de mare importață istorico-culturală. Di Prospero Marino sosit din Italia a îmbogățit peisajul cultural municipal cu lucrarea: Spatial Contortion. Un reprezentant al celei de-a doua artă venit din Ecuador, Estrella Gavidia Milton Ramon, a executat lucrarea: Organic Geometry. Cu dublă naționalitate Ferhat Ozgur Gorel provenind din Turcia și activând de mulți ani în Georgia ne oferă prin măiestria artei sale la Craiova lucrarea: The Shadow Player. România este prezentă cu două nume de referință și notorietate la nivel național și internațional: Petre Virgiliu Mogoșanu un craiovean talentat și ispirat cu premii și participări internaționale, a doua oară consecutiv prezent laSimpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri Brâncuşiene” a elaborat lucrarea monumentală Volumes and Trajectoriesși domnul profesor Emilian Popescu curator anul acesta al proiectului care a pus în operă lucrarea Flacăra eternă.
Amprenta culturală a marelui artist român Constantin Brâncuși rămâne fixată în conștiința națiunii iar orașul Craiova se bucură de privilegiul unui patrimoniu internațional al creațiilor celui care a pășit pentru prima dată în lume pe drumul modernismului.
Turul cultural pregătit special pentru participanți a inclus anul acesta pe lângă informarea culturală locală privind prezența și rolul marelui artist Constantin Brâncuși în Craiova și o excursie la Tg Jiu pentru a întregi contextul în care ne dorim să promovăm turismul cultural depășind de această dată cu mult granițele lumii.
”Este un moment deosebit pentru instituția noastră, dar și pentru autoritățile locale, în primul rând pentru că am avut o evoluție extraordinară, Craiova dovedind că este un promotor al artei și un producător de creații culturale autentice. Luna august a fost una plină, una în care cei cinci artiști veniți la Craiova au reușit să ofere comunității multă valoare pentru că de câțiva ani dovedim că valoarea este înaintea volumului și creațiile sunt din ce în ce mai bine realizate”, a spus Remus Vlăsceanu, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”