Sute de poziţii neocupate în licee şi şcoli profesionale

0
266

eleviS-a încheiat şi ultima etapă de repartizare a elevilor în învăţământul liceal (cursuri de zi), cel la formele „seral” şi „formă redusă” , iar locurile nu au fost ocupate în totalitate. Procesul educaţional va merge în continuare, chiar şi cu un număr redus de elevi în clase, cu respectarea metodologiei, iar cei care nu au fost înscrişi, din diverse motive, o pot face în continuare, cu respectarea legislaţiei.

 Ieri, s-a încheiat ultima etapă a repartizării elevilor în învăţământul liceal de stat, pentru cei din seria curentă, din cele anterioare, dar şi admiterea candidaţilor la „seral” şi „frecvenţă redusă”, precum şi a celor care au optat pentru învăţământul profesional de trei ani. „Pentru anul şcolar 2016/2017, au fost aprobate 4.508 de locuri în învăţământul liceal de zi. După prima etapă de admitere, au fost ocupate 3.666 de locuri în învăţământul de masă şi 345 în cel vocaţional. În cel de-al doilea pas, au fost cinci elevi admişi în forma obişnuită, alţi trei în cea care ţine de înzestrările naturale, iar în ultima fază au fost repartizaţi 88 la „masă” şi alţi trei la „vocaţional”. Au rămas 423 de locuri neocupate – Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate  (59), Liceul Tehnologic „George Bibescu”  (44) şi Liceul Tehnologic Auto  (39), toate din Craiova, fiind instituţiile cu cele mai multe posturi libere”, a declarat prof.  Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Multe locuri libere …

În ceea ce priveşte învăţământul „seral” şi la „frecvenţă redusă” (f.r.), pentru 2016/2017 au fost aprobate 308 locuri – 56 la „f.r.” , Liceul „Matei Basarab” din Craiova. Au fost ocupate 39 în prima etapă şi 24 în cea de-a doua. La „Matei Basarab” mai sunt 32 de disponibilităţi. „Pentru „seral”, cei care au optat în favoarea unui anumit liceu, unde clasa nu se mai poate constitui, din cauza numărului redus de cursanţi, vor fi repartizaţi la o unitate unde au fost înregistrate grupele cu un număr minim legal de elevi . La învăţământul profesional, cu durata de trei ani, au fost aprobate 1.200 de locuri – 1.176 la forma de „masă”, 24 la „special”. În prima etapă, au fost ocupate 590 în prima secţiune, 13 în cea de-a doua; în faza următoare au fost 142 de locuri ocupate în  învăţământul normal, iar în cea de-a treia, care tocmai s-a încheiat, avem 32 de admişi (doi la „special”). Mai sunt 423 de locuri libere (Liceul Tehnologic CFR – 43, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” – 70, Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară – 62). În ceea ce priveşte această formă de învăţământ, trebuie spus că totul s-a făcut conform unei strategii, pe baza solicitărilor venite din partea agenţilor economici  ”, a mai menţionat Nicuşor Cotescu.

Cei neînscrişi mai au o şansă

La prima vedere, s-ar putea vorbi de dispariţia unor clase, prin neocuparea locurilor în formele de învăţământ preuniversitar, dar lucrurile nu sunt întocmai. „Când vorbim de locuri aprobate este una, dar situaţia se schimbă când discutăm de clase. Acestea pot funcţiona, în condiţiile legii, şi cu un număr minim, aici vorbim de învăţământul obligatoriu de stat. În situaţia în care există copii neînscrişi în acest moment, părinţii acestora pot lua legătura cu managerii unităţilor de învăţământ unde mai sunt locuri disponibile, pentru a-i putea înmatricula pe elevi ” – Nicuşor Cotescu.