Doliu în Uzbekistan, mii de oameni în stradă la funeraliile preşedintelui

0
104

dddPlânsete pe stradă şi trotuare pline de flori: sunt scene din Uzbekistan, unde oamenii îşi iau adio de la preşedintele lor, Islam Karimov. În vârstă de 78 de ani, preşedintele uzbek a suferit, la sfârşitul săptămânii trecute, o hemoragie cerebrală. Anunţul oficial al decesului a fost tergiversat, dând naştere la tot felul de speculaţii. Karimov a condus autoritar Uzbekistanul, însă a fost un aliat important al Occidentului în lupta împotriva islamiştilor.

Mii de persoane au ieşit la prima oră a dimineţii pentru a-l conduce pe ultimul drum pe cel ce le-a fost lider timp de 25 de ani. Ceremoniile oficiale de rămas bun au avut loc la Samarkand, oraşul natal a lui Karimov.

Sicriul preşedintelui uzbek a fost depus în cimitirul complexului istoric Shahi Zinda – necropola emirilor din perioada Evului Mediu.

Comisia care organizează funeraliile este condusă de premierul Shavkat Mirzoev, un apropiat al familiei fostului preşedinte.

Deşi Islam Karimov nu şi-a desemnat un succesor oficial, prezenţa lui Mirzoev în calitate de coordonator al ceremoniilor funerare poate fi un indiciu că actualul premier este în cărţi pentru preluarea puterii de la Taşkent.