Primăria Craiova spune „nu” familiei Sorescu

0
770

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a transmis familiei Sorescu un mesaj oficial cu privire la organizarea festivalului dedicat marelui poet. Autoritățile locale sunt dispuse să ofere o sumă de bani pentru acest eveniment, refuzând să se mai implice în detaliile organizatorice. Dacă nu se va mai organiza, ar fi cea de-a 15 ediție dintr-un șir consecutiv care nu se mai sărbătorește la Craiova, orașul de suflet al marelui poet.

În plenul de săptămâna trecută, unul dintre consilierii municipali i-au reproșat primarului Lia Olguța Vasilescu că nu se preocupă de organizarea ”Zilelor Marin Sorescu”, în detrimentul unor alte evenimente culturale care nu beneficiază de o asemenea anvergură. Edilul, care i-a mulțumit chiar alesului local pentru că a adus în discuție această problemă, a explicat de ce Primăria Craiova a găsit de cuviință să se retragă de la pupitrul acestui festival, care ar fi ajuns anul acesta la cea de-a 15-a ediție, desfășurată fără întreruperi. ”După cum știți, la începutul anului se face un buget pentru imagine. Se organizează evenimente culturale din acest buget și, în funcție de cum este bugetul, atât putem să facem și noi. În ceea ce privește Zilele Marin Sorescu, anul trecut, în conferință de presă, am anunțat că Primăria Craiova nu își mai asumă organizarea acestor zile și că dorește ca fundația să facă asta”.

„O parte a familiei ne-a amenințat că ne dă în judecată”

Primarul Lia Olguța Vasilescu a lăsat să se înțeleagă că însăși familia marelui poet este de vină pentru că ediția din acest an nu se va mai desfușura sub egida Primăriei Craiova. ”Familia Sorescu are, din păcate, multe litigii. Toate aceste persoane dețin o parte din drepturile de autor. În condițiile în care, anul acesta, în primăvară, noi am fi susținut Zilele Marin Sorescu, o parte a familiei ne-a amenințat că este nu este de acord cu programul atunci ne va da în judecată primăria pentru că ei și au drepturi de autor. Am spus că cel mai bine este ca ei să se organizeze aceste zile pentru că eu nu îmi permit să duc Primăria și Consiliul Local într-un proces al familiei. Acesta este misterul pentru care anul acest primăria nu și-a mai asumat organizarea acestor Zile”, a afirmat edilul.

Există bani pentru festival

Pe de altă parte, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu a precizat că există bani la buget care vor fi direcționați, la cerere, pentru cheltuielile organizatorice ale festivalului în varianta în care familia dorește să organizeze „Zilele Marin Sorescu”. ”Dacă familia ajunge la o înțelegere, atunci nu avem nici un fel de problemă să transmitem suma respectivă ca să organizeze aceste evenimente după modelul în care o face și fundația Shakespeare”, a transmis edilul familiei Sorescu. Anul acesta, capitolul de Imagine, acolo unde sunt prinse și cele două festivaluri dedicate poeților Marin Sorescu și Adrian Păunescu, beneficiază de o sumă totală de 209.000 de lei.

Prima ediție care nu se mai organizează

Ultima ediție a Zilelor „Marin Sorescu” a avut loc în 2014, fiind cea de-a 14-a ediție consecutivă organizată de Primăria Craiova. A fost primul an în care manifestările nu au mai fost așezate în luna februarie – atunci când s-a născut marele poet – ci la jumătatea lunii august pentru a se sincroniza cu tabăra de sculptură care s-a inaugurat la Craiova, pe esplanada Centrului Multifuncțional. Timp de trei zile, pe 15, 16 și 17 august s-au desfășurat recitaluri din opera poetului, lansări de carte, expoziții de grafică și chiar o deplasare la Casa Memorială din Bulzești, acolo unde s-a născut Marin Sorescu. Ca și ediția din 2013, cea din 2014 a costat în jur de 70.000 de lei de la bugetul local.

Cea mai extravagantă ediție

Cea mai extravagantă ediție a avut loc în 2009, când una dintre manifestări a fost găzduită la conacul poetului Mircea Dinescu. La invitația lui Antonie Solomon, pe atunci primarul Craiovei, pe malul Dunării au sosit academicienii Eugen Simion și Mihai Cimpoi, Nicole Dabija (ultimii din Basarabia), poetul Adam Puslojic (Serbia) și poetul Adrian Păunescu. Actorul Dorel Vișan a fost prezent și el la Cetate, încântând publicul cu un spectaculos recital din poezia soresciană. Ediția respectivă a avut parte și de un scandal mediatic. A fost invitat ministrul Turismului, Elena Udrea, care a primit în dar, din partea organizatorilor, un miel pe care l-a botezat „Sorel”. După acest moment, familia poetului s-a plâns că evenimentul a fost politizat.