Oltenii sunt „invitaţi” la cules de căpşuni în Spania

0
83

Doljenii pot muncii de la anul în Spania, în regiunea Huelva, la cules de căpşuni. Este vorba de 800 de locuri de muncă disponibile, plătite cu aproximativ 40 de euro pe zi. Salariu se virează prin transfer bancar, o dată la două săptămâni, iar durata contractele este de trei luni de zile. Sărăcia şi lipsa locurilor de muncă îi determină pe câţi mai mulţi români să se gândească la această variantă ca la o soluţie de rezolvarea a problemelor stringente de zi cu zi.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a primit din partea firmei Surexport Agraria SL cu sediul în Mantlagrana Almonte,Huelva, Spania o ofertă de locuri de muncă în vederea organizării unei selecţii pentru domeniul agricol. Selecţia va avea loc timp ce cinci zile, în perioada 26-30 ianuarie 2015. Locaţiile de desfăşurare vor fi comunicate ulterior. Angajatorul spaniol oferă un număr de 800 de locuri de muncă pentru recoltarea de căpşuni. Durata contractelor de muncă este de aproximativ 3 luni iar data estimată de angajare este 15 februarie 2015. Timpul de lucru este de 6.5 ore/zi, 39 ore /săptămână, împărţite în 6 zile. Programul de lucru începe la primele ore ale dimineţii. În  cursul celor 6.5 ore de lucru pe zi este prevazută o pauză de o jumătate de oră. „Salariul oferit este de 39.48 euro brut/zi plătibil o dată la două săptămâni prin transfer bancar. Contribuţiile datorate sunt 2% impozit pe venit şi 113 euro asigurare sociala. Cazarea este oferită de către angajator contra unei sume de 1 euro/zi”, se precizează într-un comunicat de presă remis de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj.

Contract nominal

Transportul către locul de muncă este platit de angajator şi se decontează din salariile pe care le va primi în timpul lucrat la firmă. Perioada de probă este de 15 zile timp în care atât angajatul cât şi angajatorul pot rezilia unilateral contractul. „Dacă în perioada de probă decizia de reziliere a contractului aparţine angajatului, acesta va suporta contravaloarea drumului de întoarcere. În situaţia în care decizia aparţine angajatorului costurile drumului de întoarcere vor fi suportate de angajator”, se mai specifică în comunicatul respectiv. Sunt solicitate persoane apte pentru munca la câmp. „Persoanele care au lucrat la firma Surexport în anul 2014  vor primi contract nominal şi nu este necesar să participe la o nouă selecţie”, se mai spune în comunicat.

Doljenii trebuie să se adreseze consilierului EURES

La selecţie pot participa doar persoanele înscrise în baza de date a agenţiei pentru muncă în strainatate. Persoanele cu domiciliul în judeţul Dolj trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în strainatate şi pentru a primi invitaţie de participare la selecţie. Înscrierea în baza de date pentru muncă în străinatate se realizează pe baza mai multor documente. Cum ar fi cerere tip (se completează la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă); copie act de identitate (valabilitate minim 6 luni); C.V model  Europass completat  în  limba română; cazier judiciar în original din care să reiasă că persoanele nu au antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni) şi adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea „Apt pentru muncă”.