Mai jos nu se poate!

0
201

Pe ultimul loc în clasament după două etape, fără gol marcat, Universitatea Craiova întâlneşte liderul, FC Botoşani

Chiar dacă toată lumea din cadrul clubului neagă, la Universitatea Craiova este criză şi sunt diverse tabere. Mangia are cea mai importantă susţinere, a finanţatorului, dar în rest multe personaje care sunt în club sau în jurul clubului îi pândesc orice eşec. Inclusiv preşedintele Marcel Popescu a recunoscut că trei oficiali ai Craiovei l-au sunat pe „Geană” Neagoe să-l felicite că l-a învins pe Mangia, deoarece aşteaptă plecarea acestuia. Jucătorii maturi sunt şi ei împărţiţi în găşti, iar tinerii sunt cu moralul la pământ. Lui Zlatinski i s-a promis că are cale liberă, dacă-şi găseşte altă echipă, bulgarul neîmpăcându-se cu statutul de rezervă, deşi este cel mai slab dintre titulari în 2018. În faţa publicului propriu, alb-albaştrii nu pot face însă figuraţie, iar bisericuţele din club nu au voie să saboteze echipa. Din postura de „lanternă roşie”, în care n-a mai fost de acum 4 ani, Craiova întâlneşte liderul, FC Botoşani. O echipă cu un buget mult mai mic, care ultima dată când a venit în Bănie a pierdut cu 5-1, în semifinala Cupei României. Atunci însă 4 goluri veneau de la Băluţă şi Gustavo, care nu mai sunt prin Bănie. Există şi indisponibili, există şi mulţi jucători ieşiţi complet din formă. De partea cealaltă, Enache l-a repus pe picioare pe Roman al nostru, care nu s-a lipit de gol în alb-albastru, dar a înscris etapa trecută pentru Botoşani. Golofca şi Roman al lor sunt şi ei „on fire”, în timp ce Lorand Fulop aşteaptă acelaşi succes ca fratele său, Istvan, de la Sepsi. Pe bancă, moldovenii au un jucător care a fost coechipier cu Ibrahimovic şi Cavani şi care la debut, săptămâna trecută, a impresionat cu câteva pase geniale. Pentru Craiova este ultima repetiţie înainte de Leipzig, deşi, la problemele pe care le are, Europa League o adevărată corvoadă, chiar dacă s-a chinuit tot anul trecut să ajungă acolo. Acum, speră să nu vină cu plasa plină din Saxonia.

Devis Mangia e liniştit: „Sută la sută mă simt susţinut de conducere”

Devis Mangia spune că nu neapărat Botoşaniul este mare favorită, în ciuda diferenţei din clasament şi că trebuie să ţină cont în alcătuirea primului 11 şi de moralul unor jucători de-ai săi: „Va fi un meci dificil, dar vom face totul pentru a câştiga. E adevărat, joacă ultima echipă din clasament contra liderului, Botoşani a început campionatul mai bine decât noi, dar nu-mi place să vorbesc în termeni de favoriţi şi out-sideri, nu este aşa de importantă ierarhia la început de sezon, pe teren se va vedea cine este mai bine pregătit la acel  moment. În alcătuirea echipei trebuie să ţin cont atât de forma fizică a jucătorilor, dar şi de cea mentală, de moralul lor. Nu ştiu ca Mihai Roman II să aibă vreo clauză prin care nu poate juca împotriva noastră, dar nu regret că l-am împrumutat acolo, pentru că atunci când am luat decizia am considerat că aşa este mai bine pentru noi şi pentru el. Avem jucători tineri care pot face pasul către performanţă, ei au nevoie de încredere pentru a se exprima”.

Devis Mangia s-a referit şi la criticile apărute în ultima vreme la adresa sa şi la posibilitatea de a părăsi echipa, spunând că simte susţinere din partea conducerii: „Sută la sută mă simt susţinut de conducere. Din comunicatul patronului am înţeles un lucru: că îşi iubeşte echipa. Nu-mi consum energia gândindu-mă că voi fi dat afară sau la posibilii mei înlocuitori, am prea multe de făcut la echipă pentru a mă preocupa altceva. Mă concentrez să fac ce e mai bine pentru echipă. Presiunea este unul dintre lucrurile cele mai plăcute în această meserie, mie nu-mi plac situaţiile plate, fără sare şi piper, dar eu mă concentrez la ce am de făcut la echipă, nu la altceva. Sunt disponibil să explic oricui filosofia mea de joc, ideile mele tactice. Este normal să fie critici, dar e ciudat ca ele să apară de la antrenori în acivitate, de la oameni care nu mă cunosc şi care nu cunosc care este situaţia de la echipă. Eu, dacă sunt la o echipă, nu aş vorbi vreodată de munca unui alt antrenor. Ştim că am jucat rău la Sf. Gheorghe, dar sunt o persoană onestă şi nu cred că m-a văzut cineva că am spus că am făcut un meci bun. Noi suntem primii care nu suntem mulţumiţi, am făcut greşeli la ultimul meci şi am lucrat săptămâna aceasta pentru a le ameliora, nu a fost un accident, am pierdut fiindcă am jucat prost. Mulţi cred că sistemul cu 3 fundaşi ca unul defensiv, dar eu încerc să pun în evidenţă calităţile jucătorilor cât mai bine. În club nu cred că sunt mai multe grupări, noi toţi căutăm soluţii împreună şi vorbim despre orice”.

Devis Mangia consideră că nu a avut nicio vină că nu l-a salutat pe Eugen Neagoe la finalul meciului cu Sepsi: „Nu e adevărat ce s-a spus, accept toate criticile, dar nu se poate spune că nu sunt educat, ba chiar consider că am primit o educaţie aleasă de la părinţii mei şi nu permit nimănui să spună altceva. Am revăzut imaginile de la meci, am văzut  că antrenorul lui Sepsi era îngenuncheat şi atunci mi-am văzut de treabă. Când jucăm acasă eu sunt primul care îl salut pe antrenorul advers la începutul meciului, dar la finalul meciului nu e aşa tragic dacă nu ne salutăm. Am câştigat de atâtea ori acasă şi nu am primit de fiecare dată feicitări la final, inclusiv la meciul cu Sepsi din campionatul trecut. Nu cred că aţi auzit de când am venit în România din gura mea cuvinte nepotrivite la adresa vrenui adversar, antrenor, jucător sau orice oficial”

Totuşi, Marcel Popescu a avut altă părere despre gestul lui Mangia de la finalul partidei cu Sepsi: „A strânge mâna învingătorului şi a-l felicita mi se pare o condiţie obligatorie în înalta societate”.

Marcel Popescu: „Mangia va fi antrenorul Universităţii până la finalul contractului”

Marcel Popescu a ţinut să-l confirme pe Devis Mangia în funcţie, în ciuda zvonurilor, care anunţă plecarea italianului din Bănie, după startul ratat de sezon: „Speculaţiile vis a vis de existenţa a două tabere nu sunt fundamentate, suntem o singură familie. Devis Mangia va fi antrenorul Universităţii până la finalul contractului de 3 ani. Cred că va rezista tensiunilor şi să menţinem grupul unit. Nu discutăm dacă va dori să plece. Dorim să rămânem în această formulă şi sperăm să rămânem aşa până la final. Devis a lucrat cu cel mai mare club din provincie, noi am lucrat cu un profesionist. Ne aşteptam la un început maxim, cu 6 puncte şi câştigarea Supercupei, dar din păcate nu am reuşit ce ne-am propus, cum nu am reuşit nici realizarea la timp a transferurilor. O victorie cu Botoşaniul ar schimba starea de spirit din jurul echipei. Viaţa nu este numai lapte şi miere, iar lumina nu este numai roz. Suntem un grup unit. Între noi şi primul loc sunt 3 puncte, nu este nimic dramatic, aşteptăm meciurile următoare pentru a ne da seama despre potenţialul real al echipei. Ştim că le-am dat peste cap speranţele suporterilor, dar din durerile facerii vom fi din nou o mare echipă. Nu suntem indiferenţi la ce s-a întâmplat, vom trece peste sincope şi nu vom mai dezamăgi fanii”.

Pigliacelli: „Nu ne gândim la retrogradare, Craiova e o echipă mare şi îşi va îndeplini obiectivele”

Portarul italian Mirko Pigliacelli a vorbit despre meciul cu Botoşani şi despre situaţia Universităţii în acest debut de campionat: „Va fi un meci greu, dar am lucrat foarte bine săptămâna aceasta, am văzut şi echipa adversă şi vom încerca să luăm toate punctele, fiindcă sunt foarte importante pentru noi. Nu am marcat până acum, dar suntem o echipă unită şi competitivă şi sunt convins că vom da gol. Treaba mea este să primesc cât mai puţine goluri, nu să marchez, chiar dacă stilul meu este să ies cât mai mult din poartă pentru a-mi ajuta echipa. Nu mă gândesc la retrogradare cu Craiova, nu trebuie să exagerăm, fiindcă suntem o echipă mare şi sunt sigur ne vom îndeplini obiectivele”.

Enache: „E doar o conjunctură că Universitatea e ultima”

Costel Enache, antrenorul principal al FC Botoşani, consideră că meciul va fi unul foarte greu şi, în ciuda faptului că Universitatea ocupă ultimul loc: „E doar o conjunctură că Universitatea e ultima, nu cred că o echipă din prima ligă poate spune că are un joc uşor şi este favorită la Craiova. Trebuie să fim foarte conştienţi de şansa noastră. Am văzut jocul celor de la Craiova, au foarte multe ocazii. Craiova este o echipă puternică şi care trebuie respectată. Din temperament, oltenii au răbufniri şi un spirit. Trebuie să conştientizăm că ne aşteaptă un joc cu o încărcătură extraordinară, aportul publicului este foarte important la Craiova. Sperăm să gestionăm bine începutul de joc şi cu siguranţă vom putea să avem un echilibru şi o linişte în joc. Nu încercăm să facem minunăţii, avem un model de joc format şi încercăm să mergem pe ideile noastre”. Cătălin Golofca a adăugat: „Ultimul meci acolo a fost un dezastru pentru noi. Sper să facem un meci bun de la început. Cu Hermannstadt am început cam prost, sper să nu începem la fel şi la Craiova, pentru că ne vor taxa. Eu cred că vom scoate un rezultat bun, e un teren ok, suporteri extraordinari, chiar te simţi fotbalist acolo, e o plăcere să joci”. Portarul Eduard Pap a declarat: „Îmi doresc să nu primesc gol, ne jucăm şansa şi cred că putem obţine un rezultat bun. Eu cred că nu va mai fi acelaşi meci din Cupă. Probabil ne-au prins într-un moment mai puţin bun. Acum suntem într-un moment bun iar ei într-unul mai puţin bun. Putem profita de asta. Nu ar fi o surpriza dacă obţinem un rezultat pozitiv la Craiova. Am scos un egal la Cluj, campioana României. Putem lua cele trei puncte. Ştim jucătorii de la Craiova, sunt de calitate, pot face diferenţa în orice moment”.