Divan Film Festival își invită spectatorii la premiere și proiecții speciale

0
448

Avanpremiera națională a celui mai nou film regizat de Florin Șerban, „Dragoste 1: Câine”, proiecția specială a filmului „Moromeții” și a unui fragment din „Moromeții 2”, ecranizare după romanul lui Marin Preda, în regia lui Stere Gulea, sunt doar câteva dintre surprizele anunțate de organizatorii celei de-a IX-a ediții a Divan Film Festival. Evenimentul se va desfășura în perioada 24 august – 1 septembrie, în Craiova și Port Cultural Cetate, și va avea tema „Balcanii visează”/ „Balkan Dreams”. Timp de nouă zile, spectatorii se vor putea delecta cu filme, teatru, concerte și demonstrații culinare. Divan Film Festival este organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu” și Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, susținut de Centrul Național al Cinematografiei și Consiliul Județean Dolj, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.

După premiera mondială de la Festivalul de Film de la Sarajevo, „Dragoste 1: Câinii”, prima parte a Trilogiei Dragostei, semnată de regizorul Florin Șerban („Eu când vreau să fluier, fluier”, „Box”), va fi proiectată în premieră națională la Divan Film Festival, în Port Cultural Cetate. Avându-i în rolurile principale pe Cosmina Stratan și Valeriu Andriuță, filmul spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existență este dată peste cap de o femeie pe care o găsește în pădure.

Un alt moment special din programul Divan Film Festival îl reprezintă proiecția filmului „Moromeții”, considerat de critici drept unul dintre cele mai bune filme românești. În 2017, la 30 de ani de la lansarea celebrei ecranizări după romanul lui Marin Preda, Stere Gulea a început filmările la „Moromeții 2”, în satul Talpa din județul Teleorman. Lansarea filmului va avea loc în luna noiembrie a.c., iar spectatorii Divan Film Festival vor putea să vadă un fragment consistent din acesta la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova, în prezența unei părți a echipei.

În programul festivalului figurează și „Străjerii” (regia Liviu Mărghidan), primul film românesc cu și pentru copii realizat după Revoluție. «O producție inedită, care le amintește copiilor că joaca nu înseamnă doar tablete și telefoane, iar copilăria se trăiește cel mai bine în natură. Aflați în vacanță, în tabăra „Străjerii”, copiii trec printr-o mulțime de peripeții: învață să se orienteze doar cu busola, escaladează munți, spun povești de groază în jurul focului de tabără și se îndrăgostesc», menționează organizatorii, într-un comunicat de presă.

Nici scurtmetrajele autohtone nu lipsesc din selecția festivalului: de la drame sociale foarte puternice, care vorbesc despre familie („Liniște”, regia Alex Iureș) sau despre relațiile umane („Iedera”, regia Sarra Tsorakidis), filme cu priză la public cu accente de comedie romantică („Misterul unui caz simplu”, regia Vera Surățel) ori pline de elemente suprarealiste („Atacul peștilor burete”, regia Vlad Dâmboviceanu) până la animații dark („Cel mai bun client”, regia Serghei Chiviriga).