Abonamente gratuite pe autobuzele RAT pentru mai mulţi pensionari

0
1220

Consilierii municipali au mărit cuantumul pensiei, de la 1.200 de lei la 1.350 de lei, indiferent de vârstă, care dă dreptul pensionarilor să circule gratuit pe mijloacele de transport în comun. În privinţa elevilor şi studenţilor, lucrurile au rămas neschimbate, aceştia beneficiind în continuare de o reducere cu 50 % a preţului abonamentelor.

Propunerea a venit din partea conducerii RAT Craiova, ca urmare a majorării punctului de pensie, şi a fost însuşită de autorităţile locale. S-au iscat şi discuţii, iar cei care au reacţionat au fost consilierii PNL. Plecând de la proiectul aflat pe ordinea de zi, Adriana Ungureanu, consilier liberal, a criticat modul ambiguu în care municipalitatea a redactat proiectul şi a cerut să se modifice formularea propunerii, astfel încât lucrurile să fie înţelese corect. În sprijinul său, a venit şi consilierul social-democrat, Bianca Predescu, de profesie avocat, care a reformulat textul proiectului, arătând care sunt diferenţele între cele două categorii de pensionari care intră la gratuităţi.

Categoria I: pensionarii peste 70 de ani

Ca şi până acum, două categorii de pensionari se încadrează la aceste facilităţi. Primii sunt cei care îndeplinesc criteriul legat de vârstă. Astfel, dacă au domiciliul în Craiova şi sunt pensionari cu vârsta peste 70 de ani, pot să circule gratuit, ca şi până acum, cu autobuzele şi tramvaiele RAT Craiova. Pentru a nu se crea neînţelegeri, consilierul Bianca Predescu a cerut să se menţioneze explicit că este vorba, în acest caz, doar de respectarea unui singur criteriul, cel legat de vârstă. Concret, dacă este vorba de un pensionar care a depăşit vârsta de 70 de ani, acestuia i se acordă subvenţie de 100% pentru toate călătoriile, fără să i se mai ia în considerare cuantumul pensiei pe care o primeşte. Altfel spus, dacă a trecut de 70 de ani, chiar dacă are o pensie mare, circulă liber pe autobuzele şi tramvaiele RAT Craiova.

Categoria II: Cei cu pensii mai mici de 1.350 de lei

De cealaltă parte, este vorba de pensionarii cu pensii mici. În 2017, tot cu votul consilierilor municipali, cuantumul pensiei în funcţie de care se acordă gratuitatea în mijloacele de transport din Craiova pentru pensionari a fost modificat de două ori. Prima dată, în luna februarie, când s-a majorat de la 1.000 de lei la 1.100 de lei; a doua mărire a avut loc în luna iulie, când, tot cu votul consilierilor, s-a trecut la suma de 1.200 de lei. S-a mers pe acest cuantum mai bine de un an, mai exact până la sfârşitul lunii trecute, când, la propunerea RAT Craiova, proporţional cu mărirea punctului de pensie, s-a propus şi s-a votat suma de 1.350 de lei. Prin urmare, indiferent ce vârstă au, dacă primesc o pensie mai mică de 1.350 de lei, pensionarii respectivi pot circula gratuit cu mijloacele de transport în comun. 

Elevii şi studenţii, pe subvenţie de 50%

În ceea ce-i priveşte pe elevi sau studenţi, aceştia suportă tot jumătate din costul abonamentului lunar. În cadrul aceluiaşi plen, consilierul PNL, Adriana Ungureanu, a propus ca şi şcolarii sau studenţii să beneficieze de gratuitate pe autobuzele şi tramvaiele RAT Craiova, întocmai ca şi pensionarii. Propunerea sa nu a fost luată, însă, în discuţie. Pe lângă subvenţiile acordate pentru abonamentele vârstnicilor şi elevilor şi studenţilor (50%), autorităţile locale acordă facilităţi şi persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorilor acestora.

Abonamentele se ridică de la orice casă de bilete

Potrivit normelor în vigoare, vechile abonamente au expirat, la finele lunii iulie, motiv pentru care vârstnicii care îndeplinesc una dintre cele două condiţii trebuie să se prezinte la orice casă de bilete şi abonamente pentru a intra în posesia celor noi. „Abonamentele vor putea fi ridicate, începând cu luna august 2018, de la orice casă de bilete şi abonamente a RAT SRL, pe baza actului de indentitate în original şi copie a cuponului de pensie din luna iunie sau iulie 2018, în original şi copie, şi a vechiului abonament. Abonamentele eliberate astfel, vor fi valabile pe o perioadă de un an, de la emiterea lor”, au transmis reprezentanţii RAT Craiova. ersoanele care nu mai deţin abonamentul vechi, se vor prezenta la casieria centrală de abonamente, din Calea Bucuresti Bl.17A parter.