Primăria Craiova caută soluţii pentru continuarea lucrărilor la cartierul de locuinţe

0
441

Primăria Craiova îi asigură pe solicitanţii de locuinţe în cartierul de pe strada „Caracal” că plecarea constructorului chinez nu va atrage după sine închiderea definitivă a şantierului, prin abandonarea proiectului imobiliar. Din contră, autorităţile au ţinut să îi liniştească pe craiovenii care s-au înscris deja cu cereri pentru un apartament acolo, asigurându-i că lucrările vor fi reluate şi că locuinţele vor fi terminate la termen. În lipsa unei precizări exacte, singurul termen rămas în vigoare este data de 15 ianuarie 2020, când expiră contractul pe teren semnat între Primăria Craiova şi MApN. 

Ieri, la o zi după ce firma Shandong Ningjian din China a anunţat că renunţă la construcţia cartierului de locuinţe din strada „Caracal”, motivând autorităţile locale nu i-au mai îngăduit o altă prelungire de 30-40 de zile pentru definitivarea unor demersuri începute, şi municipalitatea a venit cu precizări legate de această situaţie. De notat şi faptul că, în ciuda importanţei acestei chestiuni, reprezentanţii Primăriei Craiova au ales să nu organizeze o conferinţă de presă, în cadrul căreia s-ar fi putut pune întrebări suplimentare şi aduce mai multe lămuriri, transmiţând, în schimb, propriul punctul de vedere sub forma unui comunicat de presă.

Chinezii s-au trezit prea târziu

cartier-chinezesc-1Autorităţile locale spun, într-un comunicat de presă, că s-a decis să se pună punct contractului cu chinezii, întrucât aceştia din urmă au lăsat tranşarea problemei cartierului de locuinţe pe ultima sută de metri, chiar în ziua în care expira termenul acordat cu votul consilierilor locali. Potrivit municipalităţii, reprezentanţii societăţii au venit cu o solicitare scrisă de prelungire a termenului cu încă „30-40 zile“ în ultima zi, adică pe 31 iulie 2017. „În cerere, se menţionează că au eşuat negocierile pentru preluarea firmei de către China Railway 14th Bureau Group Co. Ltd, dar sunt în negocieri cu o bancă pentru un împrumut, în vederea continuării lucrărilor. Documentul a fost depus prea târziu pentru a se face o analiză, pentru convocarea Consiliului Local şi luarea unei decizii”, au declarat autorităţile locale, astfel, începând cu  data de 1 august 2017, Primăria Craiova consideră încheiat raportul contractual cu firma chineză.

Autorităţile se angajează la finalizarea cartierului

Ajuns în această situaţie, după doi ani de întârzieri, cartierul de locuinţe din strada „Caracal” îşi continuă drumul său, autorităţile transmiţând că nu există nici o perspectivă de stopare a lucrărilor. Ba, din contră, municipalitatea se angajează să depună toate eforturile ca proiectul să fie derulat în viteză de acum încolo, astfel încât să se respecte termenul de predare a locuinţelor. „Primăria Craiova transmite tuturor celor care s-au înscris pentru achiziţionarea unei locuinţe în acest cartier că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a finaliza la termen lucrările. Modul în care se vor realiza acestea va fi stabilit în urma analizei pe care o va face comisia constituită în acest scop, la nivelul Primăriei”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Primele demersuri

cartier-chinezesc-2Prin dispoziţie de primar, la nivelul Primăriei Craiova, s-au constituit două comisii care se vor ocupa de acest proiect imobiliar. Una dintre aceste comisii are sarcina să deruleze toate procedurile de preluare a amplasamentului şi a documentelor de la firma chineză, care a anunţat că „donează” această documentaţie oraşului pentru ca lucrările să se poată derula mai rapid. Însă, în contractul de concesiune încheiat între aceştia şi municipalitate, exista deja o clauză în acest sens, care prevedea predarea amplasamentului cu toate construcţiile ridicate până acum, dar şi documentaţia tehnică. Reprezentanţii Shandong Ningjiang au menţionat, în schimb, că au pierdut 8 milioane de euro – din 55 milioane de euro cât ar fi urmat să investească în construcţia apartamentelor.

15 ianuarie 2020, termen-limită pentru predarea locuinţelor

Autorităţile nu au, deocamdată, o soluţie certă pentru continuarea lucrărilor pe care să o anunţe public. Cea de-a doua comisie care s-a constituit la nivelul municipalităţii, tot prin dispoziţie de primar, este însărcinată să facă „o analiză a modului în care se va proceda pentru continuarea lucrărilor şi realizarea celor 1.820 de locuinţe de pe strada Caracal, până în anul 2020”, după cum se precizează în comunicatul de presă. Singurul termen care mai este în vigoare acum este 15 ianuarie 2020, asumat de Primăria Craiova în hotărârea de guvern privind predarea terenului de către Ministerul Apărării. Şi în legătură cu acest termen a fost o problemă. Iniţial, a existat o primă hotărâre de guvern, dată în anul 2013, prin care ministerul ceda Primăriei amplasamentul de 6,7 hectare al unei foste unităţi militare pentru ridicarea complexului de locuinţe, dar cu condiţia ca primele 250 de locuinţe să fie acordate spre cumpărare personalului militar, dar nu mai târziu de trei ani. Cum aceste apartamente nu au mai fost construite nici până acum, MApN-ul a prelungit, în cele din urmă, la solicitarea municipalităţii, acest termen cu încă trei ani, ultima dată fiind 15 ianuarie 2017.

Lucrările sunt executate în proporţie de 10%

cartier-chinezesc-3Primăria Craiova are, prin urmare, mai puţin de doi ani pentru ridicarea celor 1.800 de garsoniere şi apartamente, alături de toată infrastructura pe care trebuie să o asigure cartierului – grădiniţe, spaţii alimentare, farmacie şi chiar o piscină cu circuit închis, care a fost prezentată în oferta de cumpărare a apartamentelor. Potrivit ultimelor date pe care le-au oferit chinezii, la începutul acestui an, când se vorbea de reluarea lucrărilor, cartierul de locuinţe este realizat în proporţie de 10%. Deşi constructorul anunţase iniţial că strategia sa, pentru a câştiga timp, este să meargă concomitent cu toate cele 23 de blocuri, s-am reuşit mult mai puţin: şapte blocuri sunt realizate până la etajele doi şi trei, alte şase blocuri sunt la nivel de fundaţie turnată, la alte şapte blocuri se lucrează la fundaţie, iar la trei sunt turnate şapele. Blocurile trebuie să fie ridicate şi finisate, fiind oferite la cheie cu parchet, gresie şi faianţă, iar uşile vor fi din metal (intrare) şi lemn (interior), conform asigurărilor date craiovenilor în momentul în care s-au arătat interesaţi de cumpărarea unei locuinţe acolo.

Cheia negocierilor: preţul de 400 de euro pe metru pătrat

Problematic rămâne şi preţul final la care se vor vinde apartamentele. În momentul anunţării acestei investiţii, autorităţile au marşat pe două lucruri,  prezentate ca avantaje pentru cumpărători: apartamente noi şi ieftine. Preţul de vânzare a fost de 400 de euro pe metru pătrat construit, fără TVA, cu tot cu finisări şi utilităţi, preţ care a fost negociat şi acceptat de constructorul chinez. Pe baza acestui tarif, au fost calculate apoi preţurile de vânzare a apartamentelor, pe categorii: între 19.000 – 26.000 euro pentru garsoniere (44 – 52 metri pătraţi), 29.000 – 37.000 de euro pentru două camere (65 – 76 metri pătraţi) şi 44.000 – 57.000 de euro pentru trei camere (99 – 120 metri pătraţi). Apartamentele tip penthouse, situate la ultimele etaje, vor avea suprafeţe de 140-200 metri pătraţi. Municipalitatea se vede obligată acum să respecte aceste preţuri, prin urmare negocierile cu noii constructori trebuie să se oprească la nivelul sumei de 400 de euro pe metru pătrat construit.