Mere proaspete pentru elevii doljeni

0
129

Şi în viitorul an şcolar, va continua Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli, judeţul Dolj începând, deja, pregătirea în acest sens. Spre instituţiile de învăţământ preuniversitar, aflate în subordine,  Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a trimis o Notă Telefonică, prin care solicită o situaţie clară a celor care vor beneficia de acest program. Având în vedere anii, trecuţi, şi acum se aşteaptă la un număr de peste 51.000 de elevi care vor primi astfel de susţinere.

 Programul de distribuire gratuită a fructelor, în speţă, mere, în şcoli, este unul european, menit să încurajeze consumul de fructe în instituţiile de învăţământ preuniversitar şi să promoveze formarea de obiceiuri alimentare sănătoase şi prevenirea diferitelor afecţiuni de sănătate (diabet, boli cardiovasculare, obezitate infantilă, etc), prin prezentarea avantajului consumării de fructe şi legume proaspete. Beneficiarii programului sunt elevii din clasele I-VIII, care frecventează învăţământul de stat şi privat autorizat/acreditat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, iar, din anul şcolar 2012/2013, în acest proiect sunt prinşi şi copiii din clasa pregătitoare. În conformitate cu H.G. nr. 788/10.09.2014, privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei şi frecvenţei distribuţiei, a limitei valorii zilnice/elev şi a bugetului aferent, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a luat, în anul şcolar 2014/2015, mai multe măsuri de implementare a proiectului: organizarea de vizite la firme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare, la expoziţii, târguri sau alte manifestări de gen; susţinerea unor concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume proaspete; crearea de pagini pe Internet, cu oferirea de informaţii referitoare la beneficiile implementării programului; etc. Astfel, în anul şcolar încheiat de curând, au fost acordate, gratuit, mere, în limita valorii zilnice de 0,37 de lei/elev, pentru maximum 86 de zile de şcolarizare.

Se aşteaptă centralizarea datelor

Şi în viitorul an şcolar, programul va continua. „Am trimis înştiinţări către instituţiile de învăţământ preuniversitar din judeţ, pentru a vedea situaţia exactă a elevilor care pot beneficia de acest program. În 2014/2015, peste 51.100 de şcolari au primit mere proaspete, astfel că ne aşteptăm la un număr apropiat. Practic, este o constantă, dacă avem în vedere că, la debutul proiectului, în anul şcolar 2010-2011, 51.000 de elevi au fost parte în proiect, iar, în 2013-2014, s-a organizat concursul tematic „Importanţa merelor în alimentaţia elevilor”, cu participarea a 96 de instituţii şcolare, fiind acordate 5482 de premii, constând în diplome şi atlase şcolare”, a declarat prof.  Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.