Caldura excesivă şi lipsa precipitaţiilor au generat, în aceste zile, apariţia unui fenomen extrem de rar întîlnit în sudul judeţului Dolj. Zone întregi de nisip si aluviuni sunt vizibile, pe mai multe locuri, la suprafaţa Dunarii, spre deliciul turiştilor aflaţi la plaja din comuna Cetate. Oamenii spun că, aşa ceva nu au mai vazut, din contră, erau obişnuiţi cu valurile fluviului albastru cât mai aproape de locurile de campare. În imediata vecinătate a fostei Piscicola Cetate, zeci de turişti puteau fi zăriţi, în weekend, cum înaintau, la pas, spre mijlocul Dunării. Potrivit datelor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos R.A. Galaţi, ieri, la Cetate km 811 nivelul apei era de doar 60 cm, în scădere faţa de ziua anterioară cu 16 cm. Nici la celelalte obiective ecoturistice din lunca Dunării: Lacul Cazan Bocu, Lacul Naicului, Lacul cu Papură, Lacul Fântâna Banului, Lacul Moreni şi Lacul Răţărie lucrurile nu stau deloc bine.
Cum prognoza nefavorabilă referitoare la fenomenul de secetă prelungită emis de ANM şi INHGA pentru august şi septembrie se pare că, e pe cale de a se confirma şi temerile agricultorilor sunt justificate. Cultura de porumb din acest an va fi, în mare parte, compromisă.
Cu toate acestea, târgul săptămânal ţinut duminica în Cetate dă ocazia dunărenilor să se adune, să-şi valorifice marfa, să facă haz de necaz lângă o bere rece şi să spere că, Cel de Sus va privi şi spre munca lor de peste an.
VALENTIN CEAUŞESCU