Guvernul, prin Prefectura Dolj, anunţă măsurile privind combaterea secetei din judeţ

0
313

Guvernul şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au luat o serie de măsuri pentru combaterea fenomenului de secetă instalat mai ales în zona de sud a ţării, ca urmare a temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor, a anunţat, ieri, prefectul de Dolj, Elena Costea.

În acest sens, a fost emis Ordinul nr. 146 din 12 iulie 2012 privind utilizarea de ANIF a tarifului reglementat de tip “B”, ceea ce, spun reprezentanţii MADR, va conduce la scăderea preţului cu circa 20% pe mia de metri cubi de apă pentru Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI). “Aşa cum ştiţi, în judeţul nostru sunt foarte multe localităţi unde utilizatorii de apă au nevoie de acest tarif scăzut”, a menţionat prefectul Elena Costea.

Bani pentru culturile calamitate

Potrivit acesteia, a fost promovată şi o hotărâre de guvern prin care să se acorde compensaţii băneşti fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă. “Pentru cei care se încadrează în zona IMM-urilor, dacă producţia a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora vor fi compensate faţă de anii trecuţi cu 80% din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an din cauza secetei. Fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor vor beneficia de aşa-numita măsură de minimis, care vizează acordarea unui sprijin de 7.500 de euro, indiferent de valoarea pagubelor pe care ei le-au suferit”, a explicat reprezentantul guvernului în teritoriu.

Plăţi în avans pentru sprijinul pe suprafaţă

În categoria sprijin financiar şi subvenţii se încadrează şi plata unui avans de 55 de euro/ha, începând cu data de 16 octombrie 2012, către fermierii care beneficiază de Schema de sprijin pe suprafaţă pentru anul în curs. „Cei 55 de euro la hectar reprezintă aproximativ jumătate din sprijinul european pe suprafaţă aferent plăţilor pentru 2012. Pentru această măsură există deja acceptul Comisiei Europene”, a spus Costea, adăugând, totodată, că APIA le va elibera fermierilor adeverinţe pe baza cărora vor putea contracta credite pentru sumele aferente anului 2012, creditele putând fi utilizate şi pentru campania de însămânţare din acest an.

Comisia Europeană “reînvie” sistemele de irigaţii

Nu în ultimul rând, “în România a fost demarat şi un program – de altfel ţara noastră este prima beneficiară a acestui program special – dedicat sectorului de irigaţii, începând cu 1 ianuarie 2014. În acest sens, s-au făcut deja demersuri către Comisia Europeană, pentru alocarea unei sume importante, care este estimată între 2 şi 3 miliarde de euro, ce va fi investită pe de o parte în sistemele de irigaţii şi, pe de altă parte, în administrarea resurselor de apă, atât de necesare agriculturii din ţară şi în special în zona noastră de sud”, a mai afirmat prefectul de Dolj.