Guvernul încurajează investiţiile în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor

0
358

În şedinţa de luni, 31 iulie a.c., Guvernul Ponta a luat o decizie importantă din perspectivă economică, dar şi socială, care se referă la instituirea unei scheme de ajutor pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de noi locuri de muncă. Necesitatea vine din faptul că România înregistrează un decalaj de competitivitate raportat la ţările dezvoltate din UE. Mai exact, Florin Georgescu, ministrul Ministerului Finanţelor Publice, a anunţat că vor fi finanţate „costurile salariale, deci nu investiţiile în active fixe, aferente personalului cu calificare ridicată în domenii de cercetare-dezvoltare, inovare, energie, informatică, precum şi în industria prelucrătoare înalt tehnologizată pentru persoane juridice care activează în aceste domenii şi care creează cel puţin 200 de noi locuri de muncă”.

Ministrul Finanţelor Publice a declarat după şedinţa de guvern de luni, 31 iulie a.c., că decalajul de competitivitate dintre România şi ţările UE dezvoltate poate fi recuperat prin asigurarea unei creşteri economice inteligente, rezultată din comercializarea produselor şi serviciilor care înglobează tehnologii inovatoare, adică utilizarea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, pentru a crea produse noi şi servicii care să genereze locuri de muncă de calitate, conform obiectivelor înscrise în Strategia Europa 2020.

Până în prezent schema de ajutor de stat era orientată exclusiv către finanţarea activelor fixe din domeniile industrial, medical, turistic şi companiile care au beneficiat de el sunt cele care activează preponderent în sectoarele auto, în sectorul maşini şi utilaje, mase plastice, sectorul de ocrotire a sănătăţii şi în turism. „Propunerea aprobată reprezintă un salt, dacă ne putem exprima aşa, calitativ, prin faptul că mută accentul de la activele fixe, sprijinite prin prima schemă de ajutor de stat, către muncă, către persoanele care deţin calificări cu un ridicat grad de pregătire profesională, aşa încât prezenta schemă de ajutor de stat are în vedere finanţarea costurilor salariale, deci nu a investiţiilor în active fixe, aferente personalului cu calificare ridicată în domenii de cercetare-dezvoltare, inovare, energie, informatică, precum şi în industria prelucrătoare înalt tehnologizată pentru persoane juridice care activează în aceste domenii şi care creează cel puţin 200 de noi locuri de muncă”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.

Afacerea trebuie menţinută minimum cinci ani

Suma totală alocată din bugetul de stat pe următorii ani este de 100 de milioane de euro, echivalent în lei, pe parcursul perioadei menţionate. Ca domenii mai concrete de aplicare avem: industria prelucrătoare, cu excepţia fabricării băuturilor şi cu excepţia fabricării produselor din tutun, apoi agenţi economici care operează în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de editare produse software, telecomunicaţii, activităţi de servicii în tehnologia informaticii, activităţi şi servicii informatice, cercetare-dezvoltare. Cheltuielile eligibile pentru asemenea proiecte sunt costurile salariale aferente unei perioade de doi ani de activitate pentru locurile de muncă nou create.

„Ca urmare a realizării investiţiei, aceasta trebuie să se întâmple în cel mult trei ani de la declanşarea investiţiei şi reţineţi, foarte important, trebuie menţinute pe o perioadă de minimum cinci ani de la data efectuării primei plăţi a ajutorului de stat aferent fiecărui loc de muncă nou creat”, a mai spus ministrul Florin Georgescu. Fiind vorba de un parteneriat, nu de o subvenţie, investiţia trebuie să se desfăşoare măcar pe o perioadă de cinci ani, pentru ca statul român să recupereze ca efect al ocupării celor cel puţin 200 de oameni avansul bugetar acordat iniţial din efectele favorabile pe care le creează ocuparea forţei de muncă respective, în consecinţă, vărsămintele către bugetul de stat, bugetele locale, bugetele sociale.