Până la 8 august se celebrează – Săptămâna Mondială a Alăptării

0
295

În perioada 1-8 august, în întreaga lume se sărbătoreşte Săptămâna Mondială a Alăptării. În acest an, sloganul evenimentului este „Vorbeşte cu mine! – Alăptarea, o experienţă a timpului, a locului şi a comunicării”. Astfel, Săptămâna Alăptării îşi propune sublinierea importanţei comunicării şi a mijloacelor moderne de transmitere a informaţiei pentru educare şi ca o investiţie într-un viitor sănătos. „Una din activităţile UNICEF pentru promovarea alăptării este susţinerea unei legi privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern. Acest proiect de lege vine ca argument pentru susţinerea alăptării la sân”, a declarat  Edmond Mcloughney, reprezentantul UNICEF în România.

În România, rata alăptării exclusive a scăzut

Potrivit dr. Sandra Alexiu, medicii de familie se preocupă de femeile gravide şi spune că este important ca la ieşirea din maternitate să se comunice medicului de familie că mama a ajuns acasă. Însă aceasta recunoaşte faptul că birocraţia mare îi împiedică pe specialişti să acorde mai mult timp consilierii viitoarelor mame. La nivel global şi european, rata de alăptare este în creştere, pe când în România rata alăptării exclusive a scăzut la 12,6%. Spre comparaţie, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53%, în Irlanda. În ţările nordice rata alăptării exclusive se cifrează în jurul valorilor de 89-94%, arată un comunicat de presă dat publicităţii.

26 de maternităţi româneşti promovează lactaţia

La nivel naţional, creşterea ratei alăptării este unul dintre obiectivele majore de atins, astfel UNICEF România, prin susţinerea programelor Ministerului Sănătăţii de promovare a alăptării şi Iniţiativa „Spital, Prieten al Copilului”. În prezent, 41 de maternităţi sunt active în această Iniţiativă, 26 primind deja acest titlu. În toate aceste maternităţi care promovează alăptarea exclusivă până la 6 luni se nasc 40% din copiii din România. Este important de subliniat că în Europa se află doar 300 din cele aproape 20.000 de Spitale Prietene ale Copilului din lume. Cele 26 de maternităţi din România reprezintă aproape 9% din totalul Spitalelor europene Prietene ale Copilului, ceea ce constituie o bază excelentă de creştere a numărului de copii alăptaţi.

Alăptarea reduce riscurile apariţiei multor infecţii (meningite, infecţii respiratorii, digestive, infecţii ale urechii sau infecţii urinare), asigură o dezvoltare emoţională armonioasă şi are şi beneficii economice, atât pentru mamă, cât şi pentru sistemul de sănătate. Alăptarea exclusivă reduce mortalitatea infantilă din cauza unor boli comune copilăriei (diaree sau pneumonie) şi ajută la refacerea rapidă după boală.