Turul Frantei: Victor Lafay „one man show”

0
357

Etapa a doua din Turul Frantei, cea mai lunga din aceasta editie, desfasurata pe o distanta de 209 km in Ţara Bascilor, intre Vitoria Gasteiz si San Sebastian, se anunta una potrivita puncherilor, traseul fiind unul dificil pentru sprinterii puri. Printre marii favoriti se anunta rutierul echipei Jumbo Visma, belgianul Wout van Aert. Avand una din cele mai puternice echipe din pluton si pe castigatorul ultimei editii a Turului, danezul Jonas Vingegard, Jumbo Visma a controlat finalul cursei, dar in marea bucla nimic nu e garantat, toti rutierii fiind motivati de anvergura unei victorii, aceasta revenind –de această dată- francezului Victor Lafay de la Cofidis, care a surpins toate echipele cu un atac distrugator pe ultimul kilometru. Bucurie enorma pentru francezi, care au deja o etapa castigata inca din primele zile si o uriasa realizare pentru echipa franceza Cofidis, care nu mai castigase o etapa in Turul Frantei de 15 ani cand fusese realizata de Silvain Chavannel.

Echipa UAE Emirates a controlat cursa, dupa ce castigasera prima etapa prin Adam Yates, facandu-si clare intentiile de a isi proteja liderul Tadej Pogacar. Slovenul a confirmat  adunand secundele de bonificatie de pe catararile repertoriate, incercand sa foloseasca orice mijloace pentru a si crea un avantaj fata de marele rival, danezul Jonas Vingegard (Jumbo Visma) castigatorul ultimei editii.

Strategia echipei UAE Emirates seamana oarecum cu cea aplicata de Jumbo Visma anul trecut, folosind doi lideri: pe slovenul Tadej Pogacar si britanicul Adam Yates, incercand sa puna presiune pe Jumbo prin ambii ciclişti cu toate ca liderul absolut al echipei ramane slovenul. O strategie in care am vazut implicata  si echipa Jayco prin Simon Yates, fratele lui Adam Yates care a incercat sa il lase pe Vingegard fara secundele de bonificatie.

De mentionat ca in etapa a doua, ecuadorianul Richarad Carapaz, fost castigator al Giro d Italia si omul de clasament general al echipei EF PRO CYCLING a abandonat, in urma accidentarilor suferite, dupa o cazatura in prima etapa.

In clasamentul general lider este britanicul Adam Yates, urmat de slovenul Tadej Pogacar (ambii de la UAE Team Emirates) si Simon Yates de la Jayco Alula.

Laurenţiu Canţăr