Fotoexpoziţie dedicată împlinirii a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci

0
137

Asociația Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România și Biblioteca Franceză OMNIA din Craiova au vernisat, la sediul acestei instituții, ieri, 2 mai 2019, fotoexpoziția „Leonard de Vinci, 500 ans après…”, pentru a marca împlinirea a 500 de ani de la încetarea din viață a marelui artist al Renașterii Leonardo da Vinci, în Franța, la Clos-Lucé, în apropiere de Amboise.

După cum ne-a precizat profesor dr. Maria Tronea, vicepreședintă AMOPA ROMÂNIA, conceptul expoziției privilegiază tema „Imaginea femeii la Leonardo da Vinci – între sacru și profan”. Tablourilor având-o ca personaj principal pe Fecioara Maria (Bunavestire, Fecioara cu Pruncul și Sfânta Ana, Fecioara și Pruncul cu rodie, Fecioara cu stânci) li se alătură cele care ilustrează frumusețea feminină din anturajul marelui pictor, personaje misterioase sau al căror nume este cunoscut: Mona Lisa, Portretul doamnei cu hermină, Frumoasa Feronieră etc.

Vizitatorilor li se propune o lectură ghidată a imaginilor, dar și o prezentare generală a vieții și operei lui Leonardo da Vinci, uomo universale – pictor, desenator, sculptor, arhitect, inginer și savant al Renașterii.