AFIR deschide, astăzi, 14 submăsuri din PNDR 2020

0
339

pndrAgenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale ( AFIR) anunţă deschiderea sesiunilor pentru depunerea proiectelor de investiţii pentru Măsurile finanţate prin FEADR (pentru mai multe informaţii privind Măsurile amintite deschideţi secţiunea Investiţii PNDR).

Prin Anunţul privind Cererea de Proiecte sunt lansate sesiunile de primire a proiectelor, sunt stabilite perioadele în care se pot depune proiectele prin FEADR şi sunt anunţate fondurile alocate pentru sesiunile respective.
Proiectele se vor întocmi conform specificaţiilor Ghidurilor Solicitantului aferente fiecărei măsuri de finanţare în parte, care sunt publicate în secţiunea Investiţii  PNDR şi pot fi consultate şi la Centrele Regionale  sau Oficiile Judeţene ale AFIR.
Proiectele se vor depune online (continuu), în cadrul secţiunii de culoare albastră, aflată în partea superioară a paginii principale de internet a AFIR (www. afir.info), până la data şi ora menţionate în Anunţul de Primire a Proiectelor aferent fiecărei submăsuri.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Alexandru Potor, declara săptămâna trecută că în data de 15 martie, în Comitetul de Monitorizare pentru PNDR a fost aprobată deschiderea de linii de finanţare de aproximativ 2,7 miliarde de euro pentru perioada următoare, peste 6.000 de proiecte primite la AFIR fiind aduse astfel către finanţare.

Potrivit acestuia, ţinta Ministerului Agriculturii este ca până la sfârşitul acestui an să fie puse la dispoziţie 100% din alocările financiare pentru beneficiarii privaţi care sunt acreditaţi pentru măsuri forfetare.

“În ansamblu, ţinta mea este să avem toţi banii europeni puşi pe masa pe masa beneficiarilor anul acesta sau dacă ne rămâne o mică părticică, 15%, acei bani să îi avem pregătiţi pentru anul viitor şi anii care vin”, a afirmat Alexandru Potor.

Ministrul Agriculturii, Petrea Daea, susţinea că şi-a propus pentru 2017 să atragă din fondurile europene 1,6 miliarde euro prin PNDR 2020.

Anul trecut, rata de absorbţie a fondurilor europene prin PNDR 2020 s-a apropiat de 10%, ceea ce a reprezentat plăţi efective către beneficiari de aproximativ 767 de milioane de euro în anul 2016, potrivit datelor de bilanţ ale Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), transmise în luna decembrie.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020, destinat dezvoltării agriculturii şi mediului rural din România, cuprinde 15 măsuri de finanţare şi are alocat un buget în valoare de 9,85 miliarde de euro, din care puţin peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene, iar diferenţa din contribuţia naţională.