Carderi opriţi din drumul spre Franţa

0
469

Doi craioveni şi trei bucureşteni, cu vârste cuprinse între 31 şi 34 de ani, au fost arestaţi preventiv miercuri seara, pe 29 de zile, în baza mandatelor emise de Tribunalul Dolj. Cei cinci sunt acuzaţi că au constituit o grupare infracţională specializată în confecţionarea de aparatură de skimming şi tocmai se pregăteau să plece către Franţa, unde urma să fie montată pe bancomate pentru copierea datelor în vederea falsificării de carduri. Doi dintre membrii grupării au fost prinşi în flagrant, cu aparatura ascunsă în bagaje, iar în urma celor şapte percheziţii efectuate ulterior în Bucureşti şi Craiova au mai fost ridicate opt guri de bancomat, sute de CD/DVD-uri şi carduri bancare.

În baza unor informaţii furnizate de SJIPI Dolj, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, cu sprijinul poliţiştilor de la BCCO Bucureşti, DGPMB – Serviciul Acţiuni Speciale, SJIPI Bucureşti, IPJ Dolj – Serviciul Acţiuni Speciale, împreună cu un procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au organizat o acţiune pentru destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de skimming, conform unui comunicat al Poliţiei Române. Astfel, miercuri dimineaţă, în jurul orei 04.00, oamenii legii i-au prins în flagrant, în Autogara Rahova, din Bucureşti, pe Marin Boatcă, de 34 de ani, din Bucureşti şi pe Florentin Adam, de 34 de ani, tot din Bucureşti. Cei doi membri ai grupului urmau să plece în Franţa cu autocarul, pentru a monta aparatură de skimming pe bancomate, după cum au precizat anchetatorii, aparatura fiind găsită ascunsă în bagajele lor, printre obiectele de îmbrăcăminte. În continuarea acţiunii, poliţiştii din cadrul BCCO Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul BCCO Bucureşti, DGPMB – SAS, SJIPI Dolj şi IPJ Dolj – SAS şi au efectuat simultan un număr de 7 percheziţii, 4 în Bucureşti şi 3 în Craiova, la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat, fiind găsite şi ridicate 8 „guri de bancomat”, 4 baghete modificate, circuite electronice, componente artizanale, minicamere video disimulate şi încărcătoare adaptate artizanal, un laptop, 3 hard – disk-uri, 267 de CD/DVD, 8 telefoane mobile, 19 SIM-uri, 5 carduri cu bandă magnetică şi 4 carduri de memorie. Toată aparatura a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor şi probării activităţii infracţionale, iar la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au fost aduşi Marin Boatcă, Florentin Adam, Leonard Ogrezeanu, de 31 de ani, din Bucureşti, Alexandru Sorin Sîrbu, de 32 de ani, din Craiova, “cunoscut” al oamenilor legii întrucât a amai fost cercetat tot pentru infracţiuni informatice şi Alexandru Titirică, de 32 de ani, din Craiova. După audieri, cei cinci au fost reţinuţi de procurorul de caz, pe bază de ordonanţă, iar miercuri seară au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova şi a dispus arestarea pe 29 de zile a inculpaţilor.

“În sarcina celor cinci s-a reţinut faptul că, în perioada februarie – mai 2013, au confecţionat dispozitive de tip skimming pe care intenţionau să le transporte în Franţa, în vederea exploatării. Cercetările se desfăşoară sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate şi vânzarea, importul sau distribuirea de dispozitive, programe informatice, parole ori coduri de acces, în scopul săvârşirii de infracţiuni”, a declarat comisar şef Silviu Văcaru, comandantul BCCO Craiova.