Metode de tratament pentru ambliopie (ochiul leneș)

0
126

Ambliopia, cunoscută și sub denumirea de „ochiul leneș”, este o afecțiune oculară care se dezvoltă în copilărie. Se caracterizează printr-o dezvoltare vizuală deficitară a unuia dintre ochi. Copilul vede semnificativ mai slab cu un ochi comparativ cu celălalt (există și cazuri în care sunt afectați ambii ochi). Ambliopia se instalează ca urmare a unei comunicări ineficiente între ochi și creier. O cauză principală a ambliopiei este strabismul (ochi încrucișați sau deviați). Diferența de aliniere între cei doi ochi poate determina creierul să ignore semnalele vizuale venite de la ochiul deviat, ducând la ambliopie.

Simptomele ambliopiei sunt subtile și pot fi ușor trecute cu vederea. Printre acestea se numără: închiderea unui ochi sau întoarcerea capului pentru a vedea, clipirea repetată și cu o frecvență mai mare, dificultatea de a vedea la distanță sau apropiere, probleme cu percepția adâncimii. Ochiul afectat al copilului poate să nu se alinieze cu ochiul mai puternic sau să pară deviat într-o direcție care nu corespunde cu locul unde se uită [1]. În acest articol îți prezentăm metodele de tratament pentru ambliopie.

1. Ocluzia

Copilul tău a fost diagnosticat cu ochi leneș? Cel mai probabil îți vin multe întrebări în minte, printre care cum să îi oferi cel mai bun tratament, dar își fac prezența și o serie de griji, privitor la cât de cooperant va fi cel mic. Trebuie să știi că ocluzia reprezintă o metodă tradițională de tratament pentru ambliopie, ce presupune acoperirea ochiului sănătos pentru a forța ochiul leneș să lucreze. Acest proces ajută la îmbunătățirea vederii și la corectarea ambliopiei, datorită stimulării nervilor optici și a creierului.

Procesul de ocluzie începe de obicei cu o evaluare inițială a pacientului, în care medicul va stabili severitatea ambliopiei și dacă ocluzia este metoda potrivită de tratament. Dacă se decide utilizarea ocluziei, se va aplica un pansament sau o lentilă opacă pe ochiul sănătos. Durata tratamentului și frecvența sesiunilor de ocluzie variază în funcție de fiecare pacient, dar în general, tratamentul poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. Este importantă o monitorizare atentă a progresului pentru a se obține cele mai bune rezultate.

2. Atropinizarea ochiului sănătos (penalizarea)

Atropina, o substanță de origine vegetală, este adesea utilizată sub formă de picături pentru ochi în tratamentul ambliopiei. Acțiunea care are loc este dilatarea pupilei și paralizarea mușchilor oculari care controlează focalizarea, astfel atropina forțează ochiul sănătos să lucreze mai puțin, iar ochiul leneș mai mult. Aceasta este o metodă de „penalizare” a ochiului dominant, care își propune să stimuleze ochiul care vede slab să devină mai activ.

Aplicarea atropinei în ochi se face conform indicațiilor medicului, de obicei o dată pe zi, iar durata tratamentului poate varia în funcție de severitatea ambliopiei. Adesea, atropina este utilizată în combinație cu alte metode de tratament, cum ar fi terapia vizuală sau purtarea de ochelari corectivi, pentru a maximiza rezultatele.

3. Utilizarea lentilelor corective

În situațiile în care ambliopia este cauzată de miopie, hipermetropie, astigmatism, atunci pacientului i se vor recomanda ochelari. Lentilele sferice sunt folosite pentru a corecta miopia sau hipermetropia. Lentilele cilindrice ajută la corectarea astigmatismului, o afecțiune care se caracterizează prin faptul că lumina nu se focalizează în mod egal pe retină. Acest lucru se datorează unei forme neregulate a corneei sau, în unele cazuri, a cristalinului ochiului. De asemenea, mai pot fi recomandate lentile prismatice, care sunt folosite pentru a corecta anumite probleme de aliniere a ochilor (strabismul).

Un optometrist te va ajuta să alegi ochelarii potriviți pentru copilul tău. În plus, te sfătuim să profiți și tu și să-ți faci un consult de ochi gratuit. Reține că, lentilele corective ajută la îmbunătățirea vederii, însă ele nu sunt un tratament definitiv pentru ambliopie. Tratamentul eficient al acestei afecțiuni presupune de obicei aplicarea mai multor metode (terapie vizuală, ocluzie), în funcție de stadiul bolii și vârsta pacientului.

4. Terapia vizuală

Terapia vizuală, cunoscută și sub numele de terapie ortoptică, este o metodă non-chirurgicală de tratament pentru ambliopie. Scopul este de a îmbunătăți abilitățile vizuale și de a corecta problemele de vedere prin intermediul exercițiilor structurate. În contextul ambliopiei, această terapie vizează dezvoltarea vederii pentru ochiul leneș, îmbunătățind coordonarea între cei doi ochi și corectând deficiențele vizuale.

În cadrul terapiei vizuale pentru ambliopie, pacienții sunt ghidați să facă o serie de exerciții, concepute pentru a stimula și antrena ambii ochi să lucreze împreună. Aceste exerciții vizează întărirea mușchilor oculari și îmbunătățirea comunicării dintre ochi și creier. Câteva exemple de exerciții ale terapiei vizuale sunt: urmărirea obiectelor cu ochiul leneș, focalizarea pe obiecte la diferite distanțe sau coordonarea ambilor ochi pentru a vedea o imagine unitară.

Copiii cu ambliopie pot avea dificultăți în a desfășura activități care necesită vederea la distanță sau apropiere, cum ar fi cititul sau sporturile. Ambliopia, însă este vindecată cu succes dacă este detectată și tratată în mod corespunzător. Foarte important, cu cât tratamentul este inițiat mai devreme, cu atât șansele de recuperare completă a funcției vizuale sunt mai mari, iar copilul se va bucura de o vedere normală pe tot parcursul vieții.

 

Surse:

1. My.clevelandclinic.org. Amblyopia (Lazy Eye). Accesat în data de 20 martie 2024.