Proiectul CLAY – Interreg Europe, cea de-a patra întâlnire transnațională

0
132

Reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, partener în cadrul proiectului CLAY (Cross Sector support for Innovative and Competitive Artistic Ceramic SMEs – Sprijin trans-sectorial pentru IMM-urile inovative și competitive ce activează în domeniul ceramicii artistice), au participat la cea de-a patra întâlnire transnațională a proiectului care a avut loc în orașele Caldas da Rainha, Coimbra și Aveiro (Portugalia), în perioada 19-20 februarie 2020.

Partenerii (din Italia, Finlanda, Franța, Portugalia, România și Spania) au analizat situația sectorului ceramic din Portugalia, beneficiind de sprijinul partenerului portughez CTCV – Centrul Tehnologic pentru Ceramică și Sticlă și al Asociației Orașelor și Satelor Ceramice din Portugalia (AptCVC).

Prima zi a întâlnirii transnaționale s-a desfășurat în cadrul renumitei școli de artă ceramică și politehnică ESAD. CR (https://www.ipleiria.pt/esadcr/en/). Partenerii, dar și actorii interesați au susținut prezentări despre ceramica portugheză, metodologii inovatoare și rezultate în domeniul formării, cercetării și dezvoltării, despre noi start-up-uri și ateliere.

Sesiunea s-a încheiat cu o masă rotundă, discuțiile focusându-se pe noi modalități de a atrage tineri în domeniul ceramicii, datorită unei legături strânse între tradiție și inovați

În cea de-a doua zi a întâlnirii transnaționale, partenerii proiectului și actorii interesați s-au concentrat pe înțelegerea modului în care bunele practici pot fi un instrument util pentru a modifica și implementa un obiectiv politic, cu scopul de a răspunde nevoilor evidențiate: partenerii trebuie să realizeze o analiză a politicilor, la nivel regional, și ulterior să abordeze exemplele de bune practici prezentate la nivelul proiectului, pentru a le transfera în regiunile lor pe acelea care se pretează. A doua parte a zilei a fost dedicată unei vizite de studiu la sediul partenerului gazdă, CTCV, și la fabrica de porțelan, Vista Alegre Atlantis – VAA (https://vistaalegre.com/eu/).

În următoarea perioadă, partenerii din cadrul proiectului vor organiza evenimente de comunicare și vor selecta exemplele de bune practici pe care le vor utiliza pentru a pune în aplicare un plan de acțiune care va conduce la implementarea unei politici în favoarea artei și a meșteșugului din domeniul ceramicii artistice.