Amprenta de carbon pe care telefoanele mobile o elimină în atmosferă crește mai rapid decât s-au așteptat oamenii de știință. Cercetătorii de la McMaster University au publicat în Journal of Cleaner Production un studiu are a analizat impactul carbonului din industria Tehnologiei Informației și a Comunicațiilor, între 2010 și 2020. Aici au fost incluse calculatoare, laptopuri, monitoare, servere și smartphone-uri.
Rezultatele studiului sunt destul de problematice. În 2007, industria TIC reprezenta doar 1% din totalul amprentei de carbon planetare. Cifra s-a triplat deja în ultimii 11 ani, iar până în 2040 va ajunge la 14% din total. Ca să-ți faci o idee cât de masivă va fi această amprentă de carbon, trebuie să te gândești că va reprezenta jumătate din totalul impactului pe care îl are industria transporturilor la nivel global.
Unul din motivele importante pentru care amprenta de carbon a telefoanelor crește continuu este mineritul după minerale rare, necesare pentru producție. Acest proces reprezintă aproximativ 85-95% din totalul emisiilor de CO2 pe care un telefon le va produce într-un ciclu de viață de doi ani.
De asemenea, telefoanele cu ecrane mai mari au și o amprentă de carbon mai mare. Apple a dezvăluit, de exemplu, că producția unui iPhone 7 Plus creează cu 10% mai mult carbon decât cea a unui iPhone 6.