O experienţă unică prin mobilitate europeană

0
898

IMG scoala postlicealaA participa la activităţile unui proiect european reprezintă pentru elevii oricărei şcoli o şansă, o experienţă benefică, o modalitate ideală de a-şi îmbogăţii cunoştinţele, de a descoperi, de a învăţa, de a se perfecţiona. O asemenea oportunitate le-a fost oferită elevilor din anul al doilea şi al treilea, specializarea Asistent Medical Generalist, de la Școala Postliceală Ecologică “Sfântul Ștefan” din Craiova. Pe data de 2 aprilie, un grup de 30 de viitori asistenţi medicali a plecat în Spania pentru a efectua un stagiu de 5 săptămâni în unităţi spitaliceşti din oraşul Valencia.

Proiectul la care participă aceşti elevi Dezvoltarea abilităţilor şi a competenţelor viitorilor asistenţi medicali prin mobilitate europeană” – are ca obiectiv principal dezvoltarea competenţelor profesionale la standarde europene şi promovează dialogul, cunoaşterea reciprocă, înţelegerea, colaborarea. Acesta este cel de-al nouălea dintr-o serie de proiecte de mobilitate, finanţate prin programele Leonardo Da Vinci şi Erasmus, pe care îl implementează Școala Postliceală Ecologică “Sfântul Ștefan” din dorinţa de a oferi elevilor o foarte bună educaţie şi formare, de a adăuga cursurilor pe care aceştia le urmează o perspectivă europeană.  Echipa de proiect, implicată cu pasiune în desfăşurarea activităţilor, este formată din profesor Teclu Codreş, manager proiect, profesor Eugenia Șendroiu, responsabil proiect, profesor Mihaela Dinu, responsabil pregătire pedagogică, profesor Manuela Roicu, responsabil pregătire culturală, asistent Manuela Fira şi asistent Andrei Pană, responsabili pregătire profesională, economist Nicuţa Niculeanu, administrator financiar.

Elevii selecţionaţi în luna noiembrie, în urma unor teste grilă, a unei probe practice şi a unui interviu, au participat în perioada februarie – martie la ore de pregătire culturală şi pedagogică, de limbă spaniolă şi de limbă engleză pentru a-şi însuşi cunoştinţe despre istoria şi cultura Spaniei, pentru a putea comunica eficient în limba străină, pentru a se adapta mai uşor stilului de viaţă diferit şi condiţiilor de lucru din unităţile medicale europene. Proiectul este extrem de ofertant, motivându-i pe participanţi să-şi consolideze competenţele şi abilităţile în domeniul nursingului, să-şi perfecţioneze pregătirea în perspectiva unei cariere de succes în Uniunea Europeană, să-şi dezvolte capacităţile de comunicare într-o limbă străină.

Pe parcursul celor 5 săptămâni de practică în spitale şi case de bătrâni din Valencia, participanţii vor realiza, sub îndrumarea tutorilor spanioli, activităţile prevăzute în acordul de formare, concepute cu scopul de a le mări şansele unei optime integrări pe piaţa europeană a muncii. Acest stagiu va constitui cu siguranţă o experienţă preţioasă de viaţă şi activitate profesională într-un mediu cultural şi social diferit, o provocare şi un imens câştig pe plan personal şi profesional.

La întoarcerea grupului de elevi, rezultatele acestei mobilităţi vor fi prezentate şi valorificate atât  în şcoală cât şi  la nivel local şi regional, astfel încât impactul acestui proiect să nu se limiteze doar la persoanele implicate în mod direct şi el să fie de un real folos în consolidarea capacităţii de inserţie profesională, în perspectiva construirii unei cariere de succes pentru un număr cât mai mare de asistenţi medicali, contribuind astfel  la creşterea prestigiului Școlii Postliceale Ecologice  “Sfântul Ștefan”.

                                                            Profesor Eugenia Șendroiu, responsabil proiect,

                                                            Profesor Mihaela Dinu

                                                            Profesor Manuela Roicu