Noul stadion de atletism al Craiovei costă 4,7 milioane de euro

0
1162

stadion 7Stadionul de atletism al Craiovei va avea 5.000 de locuri, o pistă de alergare cu opt culoare, dotări pentru toate celelalte proble olimpice, dar şi o bază de antrenament şi gradenele pentru spectatori acoperite cu copertine metalice. Consilierii municipali au votat, săptămâna trecută, noii indicatori tehnico-economici şi urmează ca Primăria Craiova să scoată lucrarea la licitaţie, în această nouă formă. După transformarea sadionului dintr-unul de categoria V în cel actual, de categorie III (omologat pentru competiţii internaţionale), valoarea de execuţie a crescut de la 7,69 milioane de lei (1,69 milioane de euro) la suma de 21,64 milioane de lei (4.78 milioane de euro).

La solicitarea Federaţiei Române de Atletism, Primăria Craiova a acceptat să schimbe categoria stadionului de atletism, de la categoria V la categoria III, conform standardului internaţional IAAF. „Pentru ridicarea standardului IAAF la categoria III, sunt necesare o serie de modificări ale proiectului iniţial autorizat, de construcţie a unor noi spaţii, de regândire funcţională a spaţiilor interioare, de suplimentare a unor instalaţii sportive aflate pe terenul de competiţie, de configurare a unei zone de încălzire (Warm-UP) adiacente terenului de competiţie, precum şi adăugarea unor instalaţii tehnice”, se precizează în documentaţia tehnică a noului stadion. Toate aceste lucrări au ridicat valoarea investiţiei la suma de 21,64 milioane de lei (4,78 milioane de euro).

Varianta 1: Pistă de atletism şi teren de antrenament pentru fotbal

STADION ATLETISM_PREZENTARE III_20160928.compressed_Page_04Proiectul de hotărâre privind noua documentaţie pentru stadionul de atletism a fost supus, săptămâna trecută, şi votului consilierilor municipali. Interpelat de liberali, care nu au votat proiectul motivând că valoarea de execuţie s-a triplat (de la 7,69 milioane de lei la 21,64 milioane de lei), primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a făcut, cu această ocazie, o istorie a acestui stadion. „Există o lege a sportului care prevede ca, în momentul în care desfiinţezi o bază sportivă, eşti obligat să creezi alta la loc. Pentru a obţine acceptul de demolare a pistei de atletism de pe stadionul Ion Oblemenco, am avut obligaţia să realizăm o altă pistă de atletism. Am început execuţia pe terenul alăturat şi am plecat de la ideea unei piste de atletism cu şase culoare, care îngloba şi terenul de antrenament pentru echipa de fotbal”. În prima variantă a proiectului, pe stadionul mic urma să fie construit, aşadar, un teren de fotbal, combinat cu spaţii destinate pentru atletism. Între timp, echipei de fotbal i s-a oferit posibilitatea de a-şi desfăşura antrenamentele la Centrul de Recuperare Luncă, unde s-au realizat deja două terenuri, iar terenul de atletism a devenit un stadion de atletism în sine.

Varianta 2: Teren de atletism în sine, categoria III

stadion 6Primăria Craiova a solicitat proiectantului (S.C. K-BOX CONSTRUCTION & DESIGN S.R.L.) să realizeze mai multe variante, care să includă tot ceea ce este necesar unui stadion de atletism pentru a găzdui competiţii internaţionale pentru atletism. „Stadionul de atletism s-a transformat, ca şi proiect. Dotările sunt marea parte a diferenţei de preţ, în sensul că, dacă prima dată vorbeam de o pistă de atletism, acum vorbim de un stadion cu toate dotările aferente desfăşurării acestor activităţi: aruncarea suliţei, aruncarea discului, aruncarea greutăţii, aruncarea ciocanului. Toate aceste probe se pot desfăşura în condiţii în care, pe lângă terenul respectiv, ai la dispoziţie şi toate dotările”, a precizat Mihail Genoiu.

În principal, faţă de primul proiect, noul stadion cuprinde o extindere, la etajul 1, cu o zonă pentru antrenament (Warm UP) şi acoperirea gradenelor pentru spectactatori cu copertine metalice. Zona de antrenament va avea o pistă de alergare de 50 de metri, pe două culoare.

Pe noul stadion se vor desfăşura toate probele de atletism: pistă de atletism 400 de metri, săritura în lungime şi triplusalt, aruncarea cu suliţa, aruncarea cu discul şi ciocanul,  aruncarea cu discul, aruncarea cu prăjina, aruncarea cu greutăţi, săritura în înălţime şi săritura la groapa cu apă.

Capacitate de 5.000 de locuri şi pistă de încălzire

stadion 5Potrivit autorităţilor, stadionul actual înglobează şi o pistă de încălzire, care, în noile condiţii, este obligatorie. „Atleţii, mai ales cei de la alergări, pentru că culoarele la ei se referă, vin în stadion încălziţi. Intră în block start şi pleacă în cursă. În plus, atleţii, ca să facă performanţă, au nevoie de exersarea tehnicii şi în perioada de iarnă, chiar dacă pentru ceea ce înseamnă forţă şi alte abilităţi se antrenează în sălile de la celelalte complexe sportive, pentru tehnică, în sensul de a-şi exersa startul şi toată partea de alergări, au nevoie de sală de încălzire. La ora aceasta, nu există în Craiova aşa ceva”, a explicat Mihail Genoiu. Potrivit acestuia, stadionul „Ion Oblemenco” avusese iniţial, în spatele tribunei oficiale, o zonă de încălzire destinată atleţilor, însă era doar o improvizaţie, astfel că marea parte a atleţilor craioveni îşi făceau perioada de antrenamente, pe timp de iarnă şi vremea rea, în alte oraşe.

 Atleţii craioveni au nevoie de un stadion

stadion 4Autorităţile locale au explicat că o altă condiţie pentru omologarea la categoria III a fost ca arena să aibă o capacitate de minimum 5.000 de locuri. „Faţă de cele trei variante pe care le-am primit de la proiectant, ne-am consultat cu Gabi Szabo. Am învăţat de la ea că marea parte a stadionului de atletism trebuie să se învârtă în jurul acestei cifre de 5.000 de locuri”, a precizat Mihail Genoiu, care a oferit exemplul Sălii Polivalente din Cluj, care are o capacitate de 7.000 de locuri şi se află în lucru pentru o extindere la 10.000 de locuri.

Pe lângă faptul că va oferi oraşului posibilitatea de a organiza diverse întreceri şi campionate sportive, sau alte concerte şi festivităţi, reprezentanţii municipalităţii susţin că stadionul de atletism este obligatoriu în condiţiile în care Craiova are o tradiţie extraordinară în privinţa atletismului. „Aduceţi-vă aminte de campionii naţionali europeni olimpici care au ieşit din Craiova, Natalia Andrei, surorile Florenţa şi Mariana Ionescu, multiple campioane olimpice la diverse probe, şi lista este deschisă. După părearea mea, obligaţia noastră este să le asigurăm acestor talente, aşa cum ne-am gândit şi la toate celelalte sporturi – sporturile de sală şi fotbal – ceea ce le trebuie”, a declarat Mihail Genoiu.

Referitor la valoarea actuală a investiţiei, estimată la 4,8 milioane de euro, reprezentanţii Primăriei Craiova se aşteapă ca suma să mai scadă în urma licitaţie. Termenul de execuţie, prevăzut în documentaţia tehnică, este de 14 luni.