Dezbatere organizată de PNL: ”Necesitatea introducerii votului prin corespondență pentru românii din Diaspora”

0
124

Partidul Național Liberal a organizat zilele trecute, Dezbaterea intitulată ”Necesitatea introducerii votului prin corespondență pentru românii din Diaspora” – manifestare prin intermediul căreia romanii de peste hotare și organizațiile non-guvernamentale specializate în legislație electorală au discutat cu autorii proiectului de lege PNL privind votul prin corespondență, aducând amendamente si observații importante pe marginea acestuia.

PNL va propune românilor din Diaspora, în această perioadă, un set de reforme în materie de legislație și procedură electorală care implică patru pași esențiali.  Marirea semnificativă a secțiilor de votare din străinătate – deci extinderea echilibrată teritorial a dreptului de vot bazat pe secții ar fi primul pas. Al doilea,  „legiferea votului prin corespondență” – pas sigur sub raport constituțional pentru a garanta dreptul de vot la distanță. „Legiferea votului electronic” – ca etapă legislativă separată, astfel încât eventualele riscuri de neconstituționalitate, semnalate îin unele state UE, să nu afecteze și sistemul votului prin corespondență, a treia etapă. Şi nu în ultimul rând, „dublarea numărului de parlamentari de Diaspora”.

Mihai Voicu : „Introducerea acestei legi este o prioritate”

În deschiderea dezbaterii, deputatul PNL Mihai Voicu a prezentat Proiectul de Lege privind organizarea şi desfăşurarea votului prin corespondenţă al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate inițiat și depus săptămâna trecută de deputații PNL. Potrivit acestuia, introducerea acestei legi este o prioritate în condițiile unei prezențe reduse la alegerile parlamentare şi prezidenţiale în cadrul secţiilor de votare din străinătate. Evenimentul a reprezentat doar o primă întâlnire la nivel național  în cadrul demersurilor privind dezbaterea publica a proiectului de lege, parlamentarii PNL de Diaspora urmând să inițieze o serie de întâlniri pe subiect în Colegiile lor de peste hotare.

La eveniment au participat domnul Ludovic Orban – liderul Grupului PNL din Camera Deputaților, deputatul PNL Mihai Voicu – responsabil PNL Cod Electoral, deputatul PNL Mircea Dolha – prim-vicepreşedinte PNL Diaspora, Victor Ionescu – copreședinte PNL Diaspora, senatorul Riceard Badea – colegiul Europa-Asia și copreşedinte PNL Diaspora, deputatul PNL Aurelian Mihai – Colegiul Europa, deputatul PNL Mircea Lubanovici – Colegiul America și deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raeţchi – Colegiul Africa-Orientul Mijlociu.