Gaudeamus 2019 / Eveniment editorial (lansarea antologiei poetice Casă singură așteptând în picioare, de George Popescu)

0
413

Actuala ediție a Târgului de carte „Gaudeamus”, încheiată astăzi la prânz, a polarizat timp de câteva zile atenţia oamenilor de cultură şi nu numai, din municipiul Craiova.

În foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Bănie, s-au succedat, într-o ordine aleatorie, zeci de lansări și prezentări de cărți, de o mare diversitate tematică și sectorială, din rândul cărora n-au lipsit nici cele din domenii științifice și tehnice, îndeosebi de nivel și structură academice.

O ediție, așa cum s-a probat și s-a și notificat, remarcabilă prin oferta editorială și prin gradul de interes trezit în rândul publicului cititor, fapt tonifiant în contextul destinului în declin al lecturii în tradiția milenară a acesteia.

În competiția, altfel lăudabilă și productivă, dintre instanțele editoriale, s-au înscris, cu succes, editurile „Aius” (pe linia programului său de descoperire și de ofertare a unor valori din noul val de scriitori craioveni, consacrați ori debutanți) și cea bucureșteană „Eikon”, și de această dată deschisă creatorilor din Bănie.

În acest context, benefic, s-a desfășurat și lansarea, vineri seara, a antologiei poetice a lui George Popescu, cu titlul incitant Casă singură așteptând în picioare, alcătuită și prefațată de Paul Aretzu, cu un succintă, dar relevantă addendă de referințe critice (aparținând lui Marin Sorescu, Marin Mincu, poetul și academicianul brazilian Marco Lucchesi etc.) și care marchează, într-un tom masiv și un seducător veșmânt tipografic, parcursul creator al autorului de peste cinci decenii.

În fața unui public avizat și într-un ambient instructiv, au vorbit, sub bagheta moderatoare a lui Valentin Ajder, editorul antologiei, despre carte și despre poetul, criticul și traducătorul George Popescu, scriitorii Petrișor Militaru, Mihai Ene, Horia Dulvac, Ion Munteanu și Vianu Mureșan, cu evaluări pe cât de precise sub aspect aperceptiv, pe atât de incitante îndeosebi prin claritatea discursivă, din ce în ce mai rară în spațiul public autohton.

O remarcă specială: calitatea elevată, şi în cunoştiinţă de cauză, a intervenţiilor.

Una peste alta, în succesiunea atâtor prezentări și întâlniri având ca protagoniști autori din varii domenii, lansarea antologiei poetice Casă singură așteptând în picioare s-a dovedit a fi un autentic eveniment editorial.