Durata contractului se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmeză să se pregătească ucenicul

0
390

Formarea profesională prin ucenicie are ca principale obiective, pe de o parte, oferirea persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, posibilitatea de a obţine o calificare în sistemul de formare profesională a adulţilor, care să permita ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării; iar pe de altă parte, să permită angajatorilor să îşi asigure forţa de muncă calificată, de calitate, în funcţie de cerinţele proprii.

Ucenicia la locul de muncă se realizează în baza unui contract de ucenicie. Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durata determintă prin care ucenicul se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unui angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale. Daniela Barbu, directorul executiv al AJOFM Dolj a precizat într-un comunicat de presă că durata timpului de muncă este de 8 ore/zi, 40 ore/săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore/zi, 30 ore/săptămână. „Contractul de ucenicie se încheie obligatoriu în forma scrisă, în limba română şi se înregistrează  în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncă judeţean”, susţine directorul AJOFM Dolj.

Coordonatorul de ucenicie trebuie să fie salariat al angajatorului

Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmeză să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de: 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1; 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2 şi 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3. „Coordonarea formării profesionale urmează să fie realizată de coordonatorul de ucenicie. Acesta trebuie să fie salariat al angajatorului care organizează ucenicia la locul de muncă şi are obligaţia de a colabora cu furnizorul de formare profesională autorizat pentru organizarea, desfăşurarea şi evaluarea continuă a formării profesionale a ucenicului”, a consemnat Daniela Barbu

60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj

Formarea profesională a ucenicului cuprinde pregătirea teoretică şi practică sau după caz numai pregătirea practică a ucenicului şi are ca rezultat dobândirea unui certificat de competenţe profesionale. „Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, poate solicita şi beneficia, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare prevăzut de Legea nr. 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare. Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului.Angajatorii care beneficiază de această facilitate  sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale ucenicului  pe perioada contractului de ucenicie la locul de muncă încheiat.