1000 de militari americani, repoziţionaţi din Germania în România, la cererea lui Biden şi a guvernului Ciucă

0
635

Preşedintele american Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei, au declarat oficiali americani citaţi miercuri de Wall Street Journal şi CNN.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a confirmat, într-o conferinţă de presă transmisă online, desfăşurarea a circa 3.000 de militari americani în ţări de pe flancul estic al NATO, dintre care aproximativ 1.000 vor fi repoziţionaţi în zilele următoare de la o bază din Germania în România.

„Situaţia actuală impune să ne consolidăm postura disuasivă şi defensivă pe flancul estic al NATO”, în timp ce „rămânem concentraţi pe situaţia în evoluţie în Europa şi pe acţiunile Rusiei la graniţa ucraineană şi în Belarus”, a subliniat Kirby.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a subliniat că această mutare vine la invitaţia expresă a Guvernului României.

Militarii desfăşuraţi în Germania şi Polonia vor veni de la baza Fort Bragg din Carolina de Nord, iar contingentul care va veni în România face parte din batalionului de infanterie „Stryker” din Germania.

Referindu-se la militarii trimişi în România, John Kirby a menţionat că este vorba despre „un batalion de atac şi o unitate de infanterie care sunt organizate pentru a fi desfăşurate pe termen scurt şi a se deplasa rapid de îndată ce sunt localizate”. Aceste efective se vor adăuga celor circa 900 de militari americani aflaţi în prezent în România.

Dintre cei aproximativ 2.000 de militari care vor pleca de la baza Fort Bragg vor ajunge în Polonia circa 1.700, ceilalţi 300 urmând să fie trimişi în Germania, conform unei surse din Pentagon citate de Reuters. Întrebat despre acest contingent, Kirby a răspuns că majoritatea celor 2.000 de militari vor fi desfăşuraţi în Polonia.

Aceste forţe trimise pe flancul estic al NATO „nu vor lupta în Ucraina”, a precizat un responsabil militar american, potrivit AFP. ”Aceste mişcări nu vor fi permanente, ele răspund circumstanţelor actuale”, a mai precizat acesta. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a confirmat şi acest lucru la conferinţa de presă, menţionând că este vorba despre misiuni „temporare”.

Conform oficialilor citaţi, aceste desfăşurări vor fi efectuate „în zilele următoare” şi Pentagonul va comnunica acest lucru oficial în cursul zilei de astăzi.

Aceste trupe vor opera pe bază bilaterală în ţările unde sunt trimise, întrucât NATO nu a activat încă forţa de răspuns multinaţional.

DECLARAŢIILE OFICIALILOR ROMÂNI DUPĂ ANUNŢUL DE LA PENTAGON

Preşedintele României, Klaus Iohannis, salută anunţul de astăzi al Statelor Unite ale Americii referitor la desfăşurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani care va fi prezent în ţara noastră începând cu această lună. Acest anunţ concretizează decizia făcută publică deja de Preşedintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, în luna ianuarie 2022, informează Administraţia Prezidenţială.

Această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării pe Flancului Estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluţii îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică. Preşedintele României subliniază că decizia are o semnificaţie deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă.

Desfăşurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante şi poziţionării active şi consecvente ale ţării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi în relaţia directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Decizia SUA dovedeşte soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite şi este în consonanţă cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acţiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate şi să crească securitatea la Marea Neagră.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă, de asemenea, speranţa că această decizie va avea şi un rol important de descurajare a oricăror evoluţii negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată şi de alte demersuri în acelaşi sens în context aliat, precum şi că dialogul diplomatic va continua şi că vor fi identificate soluţii viabile pentru situaţia actuală de securitate.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat şi el decizia partenerului strategic de a detaşa în România 1000 membri ai Regimentului al 2-lea Cavalerie a Armatei Americane.

„Salut decizia Partenerului nostru strategic, Statele Unite ale Americii, anunţată de către secretarul Pentagonului, Lloyd Austin, referitor la întărirea Flancului Estic al UE şi NATO în faţa acţiunilor Rusiei şi Belarusului la frontiera cu Ucraina. Aşa cum ne-am obişnuit, partenerul strategic a ales şi de această dată să ne stea alături umăr la umăr pentru reîntărirea şi descurajarea oricărei ameninţări într-o postură de apărare consolidată pe flancul estic al NATO în ţara noastră.

În urma ordinului preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, în perioada imediat următoare vor sosi în România 1000 de militari ai Regimentului al 2-lea Cavalerie la US Army, staţionaţi în Germania. Repoziţionarea în România a Escadronului Stryker se alătură contingentului de 900 de militari americani aflaţi deja pe teritoriul României, al căror rol este strict să descurajeze orice agresiune şi să întărească capacităţile defensive ale Armatei Române.

Desfăşurarea efectivelor americane în România subliniază încă o dată soliditatea Parteneriatului Strategic România-SUA şi interesul crescut de prevenire a oricărei escaladări militare în regiunea noastră. Sperăm, în acelaşi timp, ca aceste demersuri de descurajare să creeze un spaţiu important dialogului diplomatic lansat de către SUA, NATO, OSCE pentru a detensiona şi dezescalada situaţia din estul Ucrainei”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook că , de ce purtătorul de cuvânt al Pentagonului a subliniat că această relocare a militarilor americani se face la cererea expresă a guvernului României. Dâncu a avut o discuţie telefonică cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin, pe tema situaţiei de securitate din zona Mării Negre.

„Salut anunţul recent al Departamentului Apărării al SUA cu privire la redislocarea unui batalion Stryker din Germania în România.Despre această măsură am discutat cu omologul meu american, Lloyd J. Austin III, în cadrul convorbirii telefonice de la sfârşitul săptămânii trecute.

Am subliniat, atunci, necesitatea consolidării posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive în regiunea Mării Negre.

Am reafirmat, totodată, necesitatea, mai mult ca oricând, a unei abordări coerente, unitare şi echilibrate în cadrul Prezenţei Înaintate pe întregul flanc estic al Alianţei şi la Marea Neagră.

Mă bucur că facem astăzi un pas atât de important în această direcţie.Decizia anunţată astăzi, prin care un batalion de vehicule blindate Stryker, cu aproximativ 1000 de militari americani, se vor alătura efectivelor SUA deja prezente în România, reprezintă o măsură defensivă în sprijinul securităţii şi apărării României, care va contribui, în acelaşi timp la întărirea Posturii aliate de apărare şi descurajare a oricăror agresiuni pe întreg flancul estic.

Redislocarea acestui batalion american reprezintă o dovadă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securităţii si apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi un mesaj puternic de solidaritate între aliaţi.

Rămânem în strânsă coordonare la nivel NATO, pentru găsirea celor mai potrivite opţiuni de întărire a capacităţii noastre colective de apărare.

Reafirm, cu acest prilej, aprecierea noastră pentru contribuţia Franţei, care, prin vocea preşedintelui Emanuel Macron, şi-a exprimat interesul pentru dislocarea unor efective în România, sub comandă aliată. Suntem deja în discuţii la nivel de experţi cu partea franceză în vederea materializării acestei iniţiative, încă o dovadă a solidarităţii aliate şi a relevanţei parteneriatului strategic dintre Romania şi Franţa.”, a scris Vasile Dâncu pe Facebook.