Ştiinţa începe anul cu derby-ul suprem

0
439

Dinamo Bucureşti – Universitatea Craiova

Stadion: „Dinamo”, duminică, ora 20.45.

Dinamo: Penedo – Romera, Nedelcearu, Katsikas, Olteanu – Mahlangu, Monroy – Hanca, Nistor, Pesic – Nemec. Antrenor: Vasile Miriuţă. Rezerve: Brănescu – Nica, M. Popescu, Maric, Dudea, Corbu, D. Popa.

Universitatea: Calancea – Popov, Tiago Ferreira, Briceag – Martic, Mateiu, Zlatinski, Bancu – Mitriţă, Gustavo, Burlacu. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve: Mitrovic – Dimitrov, Screciu, R. Popa, Bic, Bărbuţ, M. Roman.

Arbitru: Ovidiu Haţegan.

Universitatea reia campionatul cu un clash, o confruntare teribilă de câteva decenii încoace, care declanşează patimi în special în rândul oltenilor, un derby care tinde însă să se banalizeze, deoarece se dispută cam des în ultima perioadă. Astfel, dacă Dinamo intră în play-off, atunci va ajunge să joace cu Universitatea Craiova de 10 ori în 2 ani! Acum un an, Dinamo şi Universitatea se întâlneau pe Arena Naţională, tot în februarie, şi alb-roşii se găseau într-o situaţie asemănătoare, adică un eşec i-ar fi lăsat în play-out. Nemec a marcat rapid o „dublă”, Gustavo a „reparat” penalty-ul ratat de Ivan, dar Craiova a plecat cu mâna goală, deşi a avut 3 bare în aceeaşi fază. Similitudinile faţă de sezonul trecut continuă, întrucât cele două rivale se vor întâlni din nou în sferturile de finală ale Cupei României, tot în luna martie, de această dată chiar de Mărţişor. Rămâne de văzut dacă se va repeta istoria şi  în privinţa intrării în Top 6 a dinamoviştilor, care dau o luptă în 5, cu Astra, Viitorul, Botoşani şi Iaşi, pentru 3 locuri de play-off.

Absenţi: Băluţă, Kelic, Torje şi Salomao

Vom avea nişte absenţe importante la duelul de duminică seara. Nou-reveniţii Torje şi Palic, loviturile din mercato ale „câinilor”, nu vor evolua, la fel şi Salomao, suspendat. Nici Craiova nu contează pe căpitanul său, Alex Băluţă, şi nici pe Renato Kelic, ambii suspendaţi. Alb-roşii s-au întărit în iarnă cu Nistor, Pesic şi Monroy, dar i-au pierdut pe Nascimento, Filip, Anton, Bokila şi Rivaldinho. La Universitatea au venit Bic şi Glavina şi au părăsit echipa stoperii croaţi Spahija şi Datkovic. Dinamo şi Craiova arată bine de la mijloc în sus, cu menţiunea că Penedo este un portar de clasă, participant la Mondial, în timp ce Calancea este sub nivelul echipei. Cu venirile lui Torje şi Palic, „câinii roşii” pot spera chiar la un parcurs asemănător celui de anul trecut, când au prins play-off-ul in extremis şi s-au bătut pentru campionat până pe final, când Zlatinski le-a suflat practic titlul. De altfel, Dănciulescu simte şi din interior că echipa s-a întărit, el declarând ieri la prezentarea lui Torje: „Sunt convins că va face meciuri foarte bune și am convingerea că vom intra în play-off. Vă spun sincer, adversarii să se teamă de noi dacă intrăm în play-off.  În acest moment, vă spun că Dinamo arată foarte-foarte bine”.

Mitriţă, superoptimist

Alex Mitriţă este foarte optimist pentru derby şi lasă diplomaţia la o parte, oferind nişte declaraţii menite să-i mobilizeze şi mai mult pe dinamovişti. Practic, Miriuţă este scutit de discursul motivaţional înaintea meciului, elevii săi nu trebuie decât să citească declaraţiile lui Mitriţă: „Dacă vom pune în practică tot ce am pregătit, atunci nu vom avea probleme, vom câştiga sigur. Noi suntem echipa favorită, echipa mai bine clasată, jucăm un fotbal foarte frumos. Îmi este frică numai de atitudinea noastră, dacă vom avea atitudinea potrivită, atunci sunt convins că vom câştiga”. Nici jucătorii Barcelonei înaintea unui meci cu o echipă din Tercera Division nu ar avea un astfel de speech! Chiar dacă Mitriţă este sincer şi are argumente, nu poţi fi aşa franc, atât pentru că îţi motivezi suplimentar adversarii, dar şi fiindcă ai putea fi taxat în caz de eşec. Dar de la cine să înveţe Mitriţă, fiindcă o afirmaţie hazardată a făcut şi preşedintele său, Marcel Popescu, spunând că FCSB şi-a pierdut şansele la titlul când l-a vândut pe Niţă şi că Universitatea este a doua, după CFR, în lupta la vârf.

Mangia, vizibil nemuţumit de transferuri

Devis Mangia este mult mai precaut decât elevul său, Mitriţă, prefaţând astfel disputa cu Dinamo: „E un meci foarte greu, cu o echipă bună, care se bate pentru play-off şi care a schimbat mulţi jucători în această pauză. Eu preferam să jucăm pe Arena Naţională, am fi avut mai mulţi suporteri. Sper să fie un meci de calitate, dar nu sunt sigur că va fi aşa”.

Deşi a evitat să se manifeste făţiş, italianul este vizibil nemulţumit de transferuri. A fost extrem de nervos la conferinţa de presă după ce a auzit discursul preşedintelui Marcel Popescu despre bugetul de transferuri, care ar fi al doilea din ţară. Mangia a fost sarcastic că a spus „am cheltuit o groază de bani cu băiatul acesta”, referindu-se la Mitriţă, şi la fel în declaraţia: „antrenorul trebuie să tacă şi să-şi vadă de treabă când vorbeşte preşedintele”. Mangia îşi dorea un portar de valoare şi cel puţin un fundaş de top, însă a rămas în aşteptare. De asemenea, şi-a dorit un mijlocaş central, dar nu pe Bic, despre care Marcel Popescu a spus că a fost ofertat din vara trecută. Ori, Mangia nu ştia la acea vreme prea multe nici despre jucătorii Craiovei, cu atât mai puţine despre Bic, un jucător care nu a atras atenţia şi care s-a mai şi „poticnit” la prezentare, neştiind că a jucat împotriva Craiovei pe vremea când evolua la Oradea.

Arbitru la derby va fi Ovidiu Haţegan, cel cu japca la sfertul de Cupă de acum un an. Atunci l-a pe Băluţă, iar în turul acestui campionat pe Zlatinski. Bulgarul ar trebui să fie foarte atent duminică, fiindcă va fi cu siguranţă vânat de „elveţianul Hoţegan”. În tur a fost 2-2, Băluţă şi Burlacu marcând pentru Universitatea. Ultima dată când a jucat în Ştefan cel Mare, Ştiinţa era antrenată de Cârţu şi Săndoi, în 2015, şi a pierdut cu 1-0, gol Rotariu. Ultima victorie a alb-albaştrilor se pierde în timp, a fost tocmai în octombrie 1994, 1-0, gol Jerry Gane. S-a modificat data meciului din etapa a 24-a, Universitatea – Sepsi, care era programat luni, 12 februarie şi se va juca duminică, 11 februarie, de la ora 20.45. De asemenea, s-a stabilit ca meciul FC Voluntari – Universitatea, din etapa a 25-a, să se joace vineri, 16 februarie, de la ora 20.45.