Anul trecut, în Dolj / Peste 50 de persoane şi-au pierdut viaţa în 267 de accidente grave

0
50

În ciuda raziilor şi acţiunilor preventive organizate în trafic, de poliţiştii doljeni, pe parcursul anului 2016 s-au petrecut, pe drumurile din Dolj, nu mai puţin de 267 de accidente grave, în care şi-au pierdut viaţa 54 de persoane. În urma analizei făcute de poliţiştii Serviciului Rutier Dolj, principala cauză ce a stat la baza producerii acestor evenimente este viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile meteo-rutiere. Cele mai multe evenimente rutiere s-au petrecut în mediul urban.

rutier 1Analiza activităţilor desfăşurate de poliţiştii Serviciului Rutier Dolj pe parcursul anului trecut arată că, în ciuda acţiunilor preventive desfăşurate aproape zilnic în trafic, numărul accidentelor cu urmări grave rămâne mare. Astfel, în 2016, la nivelul judeţului s-au înregistrat 267 de accidente grave în care au pierit 54 persoane (cu 13 mai puţin faţă de anul 2015). În ceea ce priveşte cauzele care au stat la baza producerii acestor evenimente, pe primul loc se situează viteza excesivă sau neadaptarea acesteia la condiţiile meteo-rutiere, urmată de traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor. Analiza evoluţiei accidentelor, după locul producerii, relevă că 37% s-au produs în mediul rural, 44% în mediul urban şi 19% în afara localităţilor.

Peste 1.200 de permise reţinute pentru viteză excesivă

rutier 2Pentru protejarea vieţii şi integrităţii fizice a participanţilor la trafic au fost organizate, anul trecut, 1.218 acţiuni de prevenire a evenimentelor rutiere soldate cu victime omeneşti, totodată urmărindu-se creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la trafic. „Rezultatele acestor acţiuni de prevenire şi combatere a cauzelor generatoare de accidente rutiere s-au concretizat în constatarea a 1.556 de infracţiuni din care 778 la regimul circulaţiei şi 778 de altă natură. În ceea ce priveşte latura contravenţională, reţin atenţia cele 78.515 contravenţii, din care 77.714 aplicate în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2002 şi 801 la alte acte normative. Cele mai multe sancţiuni contravenţionale aplicate conducătorilor auto au fost pentru încalcărea regimului de viteză: 22.030, din care 1.238 aplicate celor care au depăşit viteza legală cu peste 50 km/h, nefolosirea centurii de siguranţă: 16.855, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice: 382, folosirea telefonului mobil în timpul conducerii: 3.958 şi nerespectarea regulilor de prioritate pietonilor şi vehiculelor: 1.796, reţinându-se şi permisele de conducere în aceste cazuri”, ne-a declarat agent şef adjunct Amelia Barbu, din cadrul Biroului de presă al IPJ Dolj. Acelaşi rol preventiv l-a avut şi reţinerea în vederea suspendarii exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice a celor 6.142 permise de conducere: pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice – 433; depăşirea cu mai mult de 50 km a vitezei maxime admise – 1.238; neacordare de prioritate pietonilor – 1.456; neacordare de prioritate vehiculelor – 332; nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului – 629. De asemenea au fost retrase 1.946 certificate de înmatriculare şi 651 plăcuţe de înmatriculare.

„Aceste evoluţii s-au înregistrat pe fondul unui context general caracterizat de aspecte precum creşterea numărului de autovehicule înmatriculate în judeţul Dolj şi a numărului de posesori de permise de conducere, în condiţiile în care infrastructura a rămas aceeaşi. La acestea, se adaugă lipsa de educaţie în trafic a multor participanţi, atitudinea agresivă a şoferilor, dar şi percepţia greşită a pietonilor conform căreia conducătorii de autoturisme sunt singurii responsabili, adică cei care trebuie să-i protejeze”, a mai precizat agent şef adjunct Amelia Barbu.