Şpagă pentru examene: Trafic de influenţă la Facultatea de Mecanică

1
347

O angajată de la Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii din Craiova este cercetată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul DGA, pentru trafic de influenţă în formă continuată. Femeia, care este încadrată ca tehnician, se pare că ar fi luat diverse sume de bani de la mai mulţi studenţi pentru a le aranja promovarea unor examene, în perioada 2011 – 2012. În acelaşi dosar mai este cercetat un student, tot pentru trafic de influenţă, acesta fiind de mai multe ori intermediar între colegii săi şi femeie. Miercuri, judecătorii de la Tribunalul Dolj au decis ca femeia să fie cercetată în stare de libertate, iar oamenii legii continuă verificările pentru a stabili dacă în “combinaţie” au fost incluse şi cadre didactice.

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au comunicat, ieri, că efectuează cercetări cu privire la implicarea mai multor persoane în promovarea, în mod fraudulos, a unor examene organizate în sesiunea de iarnă, la Facultatea de Mecanică, din cadrul Universităţii din Craiova. Potrivit procurorilor, cercetările au fost demarate în cursul anului 2011, când trei studenţi de la instituţia de învăţământ au sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, cu privire la faptul că un coleg le-a pretins diverse sume de bani, totalizând 2.500 euro şi 1.800 lei pentru a interveni pe lângă profesori ai facultăţii în vederea promovării unor examene. În baza sesizării primite, ofiţerii anticorupţie împreună cu procurorul de caz au demarat cercetările, iar pe 19 ianuarie a.c., cu sprijinul SRI Dolj, l-au prins în flagrant pe Laurenţiu Dumitru, studentul reclamat, după ce a primit de la unul dintre denunţători 350 euro, pentru a interveni pe lângă profesori în vederea promovării unor examene din sesiunea de iarnă.

Tânărul a fost ridicat şi dus la audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde acesta a povestit că era “combinat” în aranjatul examenelor cu o angajată a Facultăţii de Mecanică, tehnician la una din catedrele unităţii de învăţământ.

A încasat 12.000 lei în perioada 2011 – 2012

Ancheta a fost continuată, având în vedere noile informaţii, astfel că, pe 23 ianuarie a.c., Magdalena Bîrlogeanu, angajata cu pricina, a fost şi ea “săltată” şi dusă la audieri, la sediul Parchetului, oamenii legii stabilind că, în schimbul unor sume de bani – media fiind cam 300 de lei pe examen – i-a facilitat lui Laurenţiu Dumitru, dar şi altor studenţi, promovarea unor examene, intervenind pe lângă mai mulţi profesori. Ofiţerii anticorupţie au efectuat şi o percheziţie la locuinţa femeii, unde au fost descoperite mai multe înscrisuri în care erau menţionate persoanele, examenele şi sumele de bani primite şi remise către profesori, stabilindu-se că, în perioada 2011–2012, a primit de la mai mulţi studenţi 12.000 lei pentru a-i ajuta în promovarea unor examene, după cum se arată într-un comunicat al DGA. Oamenii legii au găsit într-o agendă, de acasă de la femeie, numele elevilor cu tot cu codurile numerice personale şi cu parole de acces la situaţia şcolară a fiecăruia. Pusă în faţa probelor, femeia nu a vrut să recunoască nimic, în aceeaşi zi, respectiv pe 23 ianuarie a.c., procurorul de caz dispunând faţă de ea măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Şi în timp ce ancheta continua, cu femeia în stare de libertate, alţi câţiva studenţi, care dăduseră bani şi nu promovaseră examenele, au depus plângeri împotriva acesteia. Se pare că Magdalena Bîrlogeanu lucra atât “pe mână” cu Laurenţiu Dumitru, cât şi separat, o parte din studenţii care au denunţat-o, nouă în total, povestind că i-au dat banii pentru examene direct femeii. La rândul său, Dumitru avea şi el “intrare” direct la unele cadre didactice, astfel că fiecare dintre cei doi încasa bani şi separat.

În aceste condiţii, marţi, 31 ianuarie a.c., procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus reţinerea inculpatei Magdalena Bîrlogeanu pentru o perioadă de 24 ore. După o noapte petrecută în arestul IPJ Dolj, miercuri după-amiază, femeia a fost prezentată Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Judecătorii au respins propunerea procurorilor, dispunând faţă de Magdalena Bîrlogeanu măsura obligării de a nu părăsi localitatea, respectiv municipiul Craiova, pe o durată de 30 de zile. În această perioadă, femeia nu are voie să se apropie de Laurenţiu Dumitru, şi el inculpat în dosar, nu are voie să ia legătura nici cu martorii din dosar şi nici cu studenţii care au denunţat-o.

Ofiţerii anticorupţie şi procurorii continuă cercetările în acest dosar, pentru a se stabili dacă au fost implicate în activitatea infracţională şi cadre didactice din cadrul unităţii de învăţământ.

Pentru că tot nu are voie să se apropie de studenţi, ieri, femeia a trimis, prin fax, la sediul Facultăţii, o cerere de concediu. În plus, soarta ei urmează să fie dezbătută în cadrul unei şedinţe a consiliului profesoral, ce se va desfăşura săptămâna viitoare, femeia riscând chiar să-şi piardă locul de muncă.

 

Culmea este că Laurenţiu Dumitru a schimbat “tabăra” acum. Asta pentru că el şi tatăl său l-au denunţat, tot la DGA Dolj, anul trecut, pe fostul poliţist Constantin Bălaşa, trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru trafic de influenţă. Laurenţiu Dumitru aspira să devină poliţist, astfel că tatăl său i-a dat 5.000 de euro lui Constantin Bălaşa ca să-i aranjeze fiului său promovarea examenului de admitere la Şcoala de agenţi de poliţie de la Câmpina. Numai că băiatul n-a fost admis, în februarie 2011, împreună cu tatăl său, l-a denunţat pe Bălaşa şi s-a reorientat, din câte se vede spre Facultatea de Mecanică. A ajuns acum să fie denunţat şi este cercetat tot pentru trafic de influenţă, faptă pentru care Constantin Bălaşa a şi fost condamnat în primă instanţă, de judecătorii de la Tribunalul Dolj, la doi ani de închisoare cu executare.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.