Şedinţă ca la Neuropsihiatrie, în CLM Craiova

5
367

Disputa pe bugetul Craiovei s-a transformat, ieri, într-o luptă fratricidă între consilierii PDL. Alesul local Ani Gheorghe i-a sărit la gât primarului făcându-l puşcăriaş “care a spălat wc-uri”, viceprimarul Mărinică Dincă l-a numit “trădător”, iar consilierul Nicolae Marinescu l-a acuzat că a bătut “pe la toate uşile” ca să vină în partid. În replică, Solomon şi-a acuzat colegii de partid din Consiliu că au complotat “prin bistrouri” ca să-l schimbe din funcţie. După porţia de jigniri, a urmat şi savarina servită la partid: pedeliştii s-au împărţit în două tabere, şapte cu Dincă şi şase alături de Solomon, ultimii fiind puşi imediat pe masa de sacrificare.

Încleştările au fost extrem de agresive şi au pornit de la cazul RAT Craiova, mai precis de la subvenţionarea acesteia în 2012. Consilierul PDL, Niuri Ţui a cerut ca, pe lângă cele 71 milioane de lei care au fost trecute în schemă, să mai fie date încă 6 milioane de lei, prin redistribuire de la autorităţile publice –5 milioane de lei, de la  Zone Verzi – 500.000 de lei şi de la Salubritate – 500.000 de lei. Primarul Antonie Solomon a respins de la început această propunere, susţinând că nu poate să ia nici un ban de la autorităţile locale fiindcă în acest an urmează cheltuielile cu Sala Polivalentă, iar de la Salubritate şi Zone Verzi, din principiu, nu o să se atingă de bugete. “Nu accept să diminuez de la Zone Verzi şi Salubritate pentru că eu nu gândesc electoral. Dumneavoastră v-aţi propus, din câte ştiu eu, să nu mai angajeze Solomon la mătură, să rămână oraşul murdar şi o să-i scadă cota la alegeri. Dar eu am spus craiovenilor să mă voteze dacă vor pentru aceste trei lucruri: salubrizare, ambient şi siguranţă pe străzi. Transportul în comun se adresează unui număr de locuitori, nu ştiu – 100.000 de persoane – dar salubrizarea mulţumeşte peste 300.000 de oameni”, a spus primarul.

RAT-ul i-a rupt în două

Profitând de faptul că discuţiile au ajuns într-un punct sensibil la electorat, consilierul PDL, Ani Gheorghe a simţit că este momentul cel mai potrivit să se adreseze călătorului amărât prin intermediul ecranului şi a ieşit la atac: “Vreau să le spun craiovenilor cum s-a exprimat dumnealui (n.r. – Antonie Solomon) la comisia de buget, unde am fost prezentă şi eu: nu mă intersează cei 30.000, 40.000 de locuitori ai Craiovei care folosesc mijloacele de transport în comun. Pentru că vă spun, dragi craioveni, că pe primarul Antonie Solomon nu îl intersează RAT-ul pentru că vrea să îl privatizeze. Asta este dorinţa domnului primar”. Pe un ton apăsat, alesul local a continuat să îl acuze pe edil că vizează acelaşi lucru şi cu activitatea de salubrizare a oraşului, sugerând că ar urmări chiar să o privatizeze pentru ca, apoi, să o cumpere tot el: “Şi Salubritatea vreţi să o privatizaţi! Aveţi destui bani ca să o cumpăraţi”, l-a învinovăţit aceasta. Vizibil iritat, pentru că nu era la primul duel cu respectivul consilier, Solomon a respins ideea: “Cine reprezintă PDL-ul în CLM! Salubritatea o privatizez eu, şi RAT-ul tot eu … Nu vreau să răspund doamnei pentru că, la asemenea întrebări şi luări de cuvânt situaţia, devine hilară”, refuzând să intre în conflict deschis.

I s-a tăiat microfonul, ca să nu fie evacuată

Pusă pe harţă, consilierul Ani Gheorghe şi-a amintit că a fost făcută “femeie de serviciu la SPIACT”, într-o şedinţă anterioară, şi dorit să-i întoarcă palma lui Solomon: “Aşteptam ca domnul primar să vină şi să îşi ceară scuze pentru atitudinea pe care a avut-o în şedinţa de joia trecută când m-a făcut că sunt femeie de serviciu la SPIACT şi că spăl wc-urile acolo. Vă amintesc că într-un stat de drept fiecare profesie trebuie respectată, în primul rând respectăm omul şi, după aceea, profesia. Şi vă amintesc că eu nu am spălat wc-urile niciodată la SPIACT şi sunt mandatată de craioveni să vă spun că dumneavoastră aţi spălat wc-urile în puşcărie, că dumneavoastră aveţi un limbaj de un om care aţi stat în puşcărie”, a continuat Ani Gheorghe. Ameninţată de preşedintele de şedinţă că va fi evacuată din sală din cauza limbajului folosit, consilierul PDL nu s-a arătat deloc deranjată şi a mers înainte cu acuzaţiile la adresa primarului: “Trebuie să vă rezolvaţi problemele cu justiţia, şi după aceea să veniţi în Primărie. Domnule primar, nu sunteţi demn de acest oraş. Oraşul acesta trebuie să fie condus de o persoană demnă”, a mai spus aceasta. Înainte de a-i fi tăiat microfonul, alesul PDL l-a învinovăţit pe Solomon că ar fi lovit-o pe preşedinta asociaţiei “Cuţu-Cuţu”. Replica primarului a fost pe măsură: “Mergeţi la Neuropsihiatrie, doamnă!”. Întâmplarea a făcut ca, în sală, chiar să fie reprezentanţii unităţii sanitare invocate care au venit pentru a asista la votul propriului buget.

Antonie Solomon

“Colegii din PDL m-au făcut să mă simt mai bine în puşcărie”

Consilierul PDL, Nicolae Marinescu a sărit şi el să-l sancţioneze pe primar, amintindu-i că jignind consilierii democrat-liberali, atacă în acelaşi timp şi partidul din care el însuşi face parte. “E o jignire inexplicabilă şi nemeritată pentru PDL al cărui membru, domnule primar, dumneavoastră aţi dorit să fiţi. Nu a venit nimeni acasă la dumneavoastră să vă invite. Din acest motiv, mă simt jignit fără motiv pentru că noi nu am venit să vă chemăm, dumneavoastră aţi vrut să veniţi. V-aţi dus la domnul Băsescu, pe la domnul Boc, pe la toate uşile ca să plecaţi de la PSD, acum v-aţi reînnoit adeziunea la PDL şi atunci nu vă supăraţi, nu are rost să veniţi şi să ne jigniţi”. În replică, primarul Antonie Solomon le-a reproşat consilierilor PDL că s-au întâlnit “prin bistrouri” ca să îl schimbe. “Şi la schimbarea mea, v-aţi întâlnit prin tot felul de bistrouri. Să ştiţi că, în ultimul timp, reacţia pe care aţi avut-o , nu neapărat dumneavoastră, ci colegii din PDL, m-a făcut să mă simt mai bine în puşcărie decât în Primărie. Şi să nu uitaţi că eu v-am adus în Primărie”, le-a întors-o şi primarul colegilor de partid. Simţindu-se vizat din postura de înlocuitor al primarului, pentru perioada în care Antonie Solomon a fost în arest, viceprimarul Mărinică Dincă a lansat şi el un atac: “Niciodată nu voi spune că eu v-am adus aici sau că această instituţie este a mea. Să ştiţi că această instituţie nu este a nici unuia din toţi cei care ne aflăm în sală, este a Craiovei şi a craiovenilor. Şi mă uit acum, în sală, la ziariştii care nu pot să intre în această instituţie”, a punctat Dincă.

Palmele fierbinţi s-au împărţit la vot

Războiul dintre Solomon şi Dincă a fost tranşat apoi la vot. Dacă până mai ieri, viceprimarul se bucura de o majoritate confortabilă, de această dată lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. Toate amendamentele propuse de la consilierii democrat-liberali – inclusiv cel care viza bugetul RAT Craiova – au căzut la vot, cu excepţia celor asumate de primarul Antonie Solomon. Explicaţia este că doar şapte dintre aleşi PDL l-au mai susţinut  prin vot pe Dincă, fiind vorba de Ani Gheorghe, Marian Vasile, Alexandru Gâdăr, Niuri Ţui, Nicolae Marinescu, Dorin Mărgărit şi Sabin Giurgiu. Restul consilierilor portocalii care au fost prezenţi ieri în sală – Dorel Marinescu, Radu Marin, Constantin Ursu, Gheorghe Albăstroiu, Iulian Ştefănescu, la care se adaugă şi viceprimarul Teodor Sas – au votat pentru bugetul propus de Antonie Solomon, alături de consilierii PSD. Singurul reprezentant al PNL, Lucian Mincu, nu a participat la votul pe buget, preferând să părăsească sala cu puţin timp înainte de vot. Ceilalţi doi liberali, Emilian Ştefârţă şi Pavel Badea, au lipsit nemotivat. Un alt absent a fost şi consilierul PDL, Dan Cherciu, care şi-a depus motivaţia că este plecat din ţară.

Imediat după şedinţă, Biroul Permanent Local al PDL Craiova a fost convocat de urgenţă într-o şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi fiind propunerea de excludere a acestor şase consilieri locali din PDL. Cum printre aceştia se află şi Teodor Sas, e foarte posibil ca să fie uns şi un nou viceprimar.

Potrivit modificărilor aduse prin Legea 249/2006 (art 2, alin 3), la legea privind statutul aleşilor locali, mandatul de ales local încetează şi la „pierderea calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales”. În cazul în care aseară s-a votat excluderea celor şase dizidenţi, inclusiv Sas, ei îşi vor pierde mandatele, urmând ca PDL să trimită o nouă garnitură pentru a reface majoritatea la CLM Craiova.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU

 

5 COMENTARII

  1. Agramati,aroganti,inganfati si mai nou,incompatibili.PDLul,prin actuala echipa municipala,afisaza:incoerenta,dezinteres,obraznicie,calitati native,cizelate la Spirn Haret,prin corespondenta.Felicitari celor care au reusit,incalcand disciplina de partid,sa arate craiovenilor respect.Cat despre Ani Gheorghe,interventiile avute in plenul sedintelor,o caracterizeaza total.Si este presedinta femeilor.Cum se simt oare cele pe care,politic,le reprezinta.

  2. …Asteptam cu interes schimbarea conducerii PDL-iste RAT.Au pus pe butuci o regie profitabila!!!!Prin RAT s-au facut bani pentru partidul PDL!!! Ar putea sa se autosesizeze institutiile statului…

  3. Domnilor din redactie, care stiti, spuneti-mi si mie, va rog frumos, cum putem pune capat abuzului pe care Marcea marcel de la Inspectia de Stat in Constructii Dolj il face folosind masina institutiei in interes propriu, printre alte abuzuri. Se plimba toata ziua cu Santa Fe Dj 14 YGS si o parcheaza seara si la sfarsit de saptamini la bl. M19A, A.I.Cuza, langa biserica Hagi Ienus. AJUTOR, VA MULTUMESC, si va promit ca va voi mai aduce la cunostinta si alte abuzuri.

Comments are closed.